V Británii loni poprvé po 10 letech vzrostl počet plateb v hotovosti

Ilustrační foto: Shirley Hirst z Pixabay

Ve Velké Británii se loni poprvé po deseti letech zvýšil počet plateb v hotovosti. Podíl na tom zřejmě má současný růst životních nákladů. Spotřebitelé často uvádějí, že je pro ně jednodušší hospodařit s penězi, když mají hotovost. Současně ale počet plateb debetními kartami byl rekordní a na celkovém počtu 46 miliard plateb se debetní karty podílely polovinou. Napsal to zpravodajský server BBC s odvoláním na údaje svazu bankovního a finančního sektoru UK Finance.

Počet plateb provedených hotovostí loni stoupl o 7 procent na 6,4 miliardy. Hotovost byla druhým nejoblíbenějším způsobem plateb. Na celkovém počtu plateb měla podíl 14 procent.

Nicméně se očekává, že v příštích letech, jakmile se současná finanční tíseň zmírní, bude počet plateb v hotovosti znovu klesat. Průzkum také ukázal, že téměř 22 milionů lidí použilo loni hotovost pouze jednou měsíčně nebo vůbec. Necelý milion lidí používal převážně hotovost.

Nejčastěji lidé platí debetní kartou. Je to částečně tím, že je používají k bezkontaktním platbám u levnějších nákupů v obchodech, za které v minulosti platili mincemi. Běžná částka utracená při bezkontaktní platbě kartou činila 15,1 libry (430 Kč).

K nárůstu plateb hotovostní zřejmě přispěla i skutečnost, že lidé pracují část týdne z domova. Snížil se tak nákup ročních nebo měsíčních jízdenek a spotřebitelé častěji kupují kartou jen jednotlivé jízdné.

Průzkum také ukázal, že lidé častěji navštěvují supermarkety, ale utrácejí malé částky, místo aby udělali jeden velký týdenní nákup. Zřejmě tak reagují na zdražování a snaží se šetřit.

Čísla také ukázala, že se nadále výrazně snižuje používání šeků. Průměrný člověk ho vypisuje méně než jednou za dva roky. Většina bank také již svým zákazníkům automaticky neposílá šekové knížky.

Zatímco počet šeků klesá, vláda se snaží zachránit možnost platit hotovostí. V srpnu ministerstvo financí oznámilo, že bankám hrozí pokuty, pokud nezajistí klientům bezplatný přístup k výběru hotovosti.

Graham Mott ze společnosti Link, která dohlíží na síť bankomatů v zemi, uvedl, že v těžkých ekonomických časech se miliony lidí vracejí k bankovkám a mincím. Síť pošt pak oznámila, že od června do srpna zaznamenala rekordní počet hotovostních transakcí. Mnoho jejích přepážek využívají lidé, kteří dávají přednost hotovosti, ale v jejich oblasti zavřely kamenné pobočky bank.