V Belgii se stávkuje, odbory požadují zvýšení platů

V Belgii se dnes koná jednodenní generální stávka, kterou vyhlásily velké odborové organizace s cílem dosáhnout zvýšení platů zaměstnanců. Chtějí, aby se tak vyrovnaly dopady inflace a strmě rostoucích životních nákladů. Ochromena bude veřejná doprava včetně letecké, chod škol a někde i provoz zdravotnických zařízení.

Brusel. Foto: Walkerssk z Pixabay

Komentář SH: Těžko vysvětlovat lidem, že zvýšení platů povede k dalšímu zdražování. Jestli někdo z nich nemá na úhradu energií, potraviny nebo hygienické prostředky, je to vážné. Jestli na dovolenou v Dubaji, je to důsledek rozmazlenosti. Každopádně v jednom je mezi Belgií a ČR rozdíl – zvyšování platů tam nepovede k růstu úrokovoých sazeb. Ale o to hůř.

Belgické dráhy předem informovaly, že vyjede jen každý čtvrtý vlak. Na bruselském letišti Zaventem byla zrušena více než polovina letů. Agentura DPA uvádí, že letiště Charleroi jižně od Bruselu neodbaví žádná letadla. Kromě toho vyjede méně autobusů, tramvají a vlaků metra než v běžný pracovní den. Kvůli špatným pracovním podmínkám se ke stávce připojí i zdravotníci v mnoha nemocnicích v Bruselu a ve Valonsku. Pohotovostní službu lékaři ovšem zajistí.

List Le Monde na svých internetových stránkách napsal, že sociální napětí v Belgii roste kvůli vysokým cenám energie i inflaci, jejíž míra přesáhla 12 procent. Vláda od listopadu do března v rámci podpůrného balíčku bude lidem vyplácet měsíčně 135 eur (3284 korun) na plyn a 61 eur na elektřinu.