USA podpoří malé podnikatele na Kubě

Ilustrační foto: Ulrich Göhler z Pixabay

Americké ministerstvo financí oznámilo několik regulačních změn, které mají umožnit větší finanční podporu ze strany Spojených států vznikajícímu soukromému sektoru na Kubě. Poprvé po desetiletích umožní USA malým podnikatelům otevřít si účet v americké bance a provádět přes internet povolené transakce. Umožní rovněž kubánským podnikatelům využívat platformy sociálních médií, on-line platební stránky, videokonference a autentizační služby, které byly dosud pro tento sektor nedostupné.

Cílem těchto kroků je splnit dlouho odkládaný slib vlády prezidenta Joea Bidena, že pomůže začínajícím kubánským podnikatelům a poskytne malému, ale rychle se rozvíjejícímu soukromému sektoru pomoc navzdory americkému embargu. To po desetiletí komplikuje finanční transakce kubánské vlády.

Prezident Biden nastoupil do úřadu v lednu 2021 s velkými nadějemi, že změní tvrdý přístup ke Kubě z doby jeho předchůdce Donalda Trumpa. Potlačení protestů na Kubě v létě téhož roku ale přimělo americkou vládu, aby pokračovala v tlaku na Havanu.

Jeden z vysoce postavených amerických úředníků novinářům řekl, že při přípravě opatření se úředníci snažili najít rovnováhu mezi cílem podpořit soukromý sektor a snahou vyhnout se výhodám pro kubánské úřady.

Rozhodnutí zkritizovala na sociální síti X republikánská poslankyně Maria Elvira Salazarová. Podle ní by přístup kubánskému soukromému sektoru do amerického finančního systému byl výsměchem americkému právu, protože na ostrově nebylo dosaženo pokroku směrem ke svobodě a represe se stupňují.

Soukromé podniky byly po desetiletí na Kubě tabu. Od zavedení nových zákonů v roce 2021, které povolily vznik firem do 100 zaměstnanců, však vzniklo v zemi 11 000 malých podniků, od prodejen potravin až po instalatérské, dopravní a stavební firmy. Tyto firmy zaměstnávají 15 % kubánských pracovníků a podle statistik ministerstva hospodářství z konce roku 2023 se na hrubém domácím produktu podílely zhruba 14 procenty.

Nic nenasvědčuje tomu, že by úterní oznámení mohlo být předzvěstí výraznějšího zmírnění amerických sankcí a dalších omezí vůči Kubě, napsala agentura Reuters.