Unijní trh s elektřinou nefunguje, tvrdí francouzský ministr

Unijní vnitřní trh s elektřinou vznikl na základě pravidel, která už zastarala, myslí si francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Přál by si jednotný trh s elektřinou revidovat. Řekl to v rozsáhlém rozhovoru s televizním kanálem Public Sénat. K věci se vyjádřil v kontextu energetické krize, kterou v Evropě vyvolaly rostoucí ceny energií a hrozba nedostatku zemního plynu.

„Jednotný evropský trh s elektřinou není funkční, je to anomálie,“ řekl Le Maire. „Musíme důkladně přezkoumat, jak tento jednotný trh funguje,“ dodal.
Po dlouhé zimě se v Evropské unii vyprázdnily zásobníky zemního plynu. Jejich doplňování během léta nebylo snadné. Rusko, jeden z hlavních dodavatelů, omezil dodávky suroviny do Evropy.

Le Maire připomněl, že Francie elektřinu získává převážně z jaderných a vodních elektráren a její výroba je relativně levná. Unijní trh ale její cenu stanovuje podle ceny zemního plynu.
„Co se týče výroby elektřiny, jsme nezávislí, ale zvýšení ceny zemního plynu nás zásadně poškodilo,“ řekl Le Maire. Trh „funguje podle zastaralých pravidel“, která vytvářejí dodatečné náklady pro domácnosti.

Le Maire se revizi vnitřního trhu s elektřinou chystá v Bruselu předložit hned toto pondělí na schůzce unijních ministrů energetiky. Francouzská vláda si před volbami v příštím roce uvědomuje, jak politicky výbušné byly ceny energií v minulosti, napsala agentura Bloomberg.

Komentář SH:

  1. Hle, už tu máme „energetickou krizi“.
  2. Můžeme se k francouzskému ministrovi přidat. Co je nám platné, že jsme soběstační v elektřině, že jsme dokonce důležití evropští vývozci, když její ceny určuje burza v Německu – podle cen plynu a OZE?