Ukrajina přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU dnes ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Oznámila to firma na svých internetových stránkách. Krok zdůvodnila aktivitami ruských okupačních sil. Upozornila, že ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům je možné dočasně přesměrovat tok plynu na propojovací bod Sudža, který se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou. Pokud Rusko tok plynu nepřesměruje, mohou dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu klesnout až o třetinu, varoval šéf ukrajinské státní energetické firmy Naftogaz Jurij Vitrenko.

Ruský plynárenský podnik Gazprom uvedl, že Ukrajina ho o plánovaném přerušení tranzitu přes Sochranovku informovala a navrhla přesun tranzitu na Sudžu. Navrhovaný přesun však ruská firma označila za technologicky nemožný.

Podle GTSOU současná situace znemožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka a kompresorovou stanici Novopskov nacházející se na územích okupovaných ruskými vojsky. Novopskov je první kompresorovou stanicí v Luhanské oblasti. Ta je tranzitní cestou pro zhruba 32,6 milionu krychlových metrů plynu denně, což odpovídá téměř třetině celkového objemu ruského plynu přepravovaného přes Ukrajinu do Evropy.

Celková smluvní kapacita pro tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy činí 109 milionů krychlových metrů denně. Hlavní cestou pro ruský plyn do Evropy je nicméně plynovod Nord Stream 1 vedoucí po dně Baltského moře, napsala agentura DPA. Nord Stream 1 má kapacitu 55 miliard krychlových metrů plynu ročně.

GTSOU ve své zprávě poukazuje na zásahy okupačních sil do systému, například na nepovolené odčerpávání plynu. To podle zprávy ohrožuje stabilitu a bezpečnost celého ukrajinského systému pro přepravu plynu.

Šéf ukrajinského podniku Serhij Makogon sdělil agentuře Reuters, že ruské okupační síly začaly plyn určený k tranzitu do Evropy posílat do dvou regionů na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty.

Společnost GTSOU rovněž upozornila, že firmu Gazprom o hrozbách pro tranzit plynu v důsledku aktivit ruských okupačních sil opakovaně informovala a vyzývala k ukončení zásahů do provozu systému, ale bez výsledku. Gazprom dnes uvedl, že nevidí žádné důvody pro přerušení dodávek přes stanici Sochranovka. Dodal, že plní veškeré své závazky vůči odběratelům plynu v Evropě.

Podle Vitrenka by přerušení dodávek přes Sochranovku nemělo mít dopad na domácí ukrajinský trh.