Tuzemské firmy plánují další investice, recese bude mírná

Začíná růst počet firem, které plánují v první polovině letošního roku investovat jak do úspor energií, tak i do strojů a zařízení a rozvoje svých zaměstnanců. I v minulém pololetí podniky investovaly více, než původně avizovaly. Růst investic byl ve skutečnosti o 4,6 p. b. vyšší, než jaký byl jejich původní plán. Vyplývá to ze šetření Komorový barometr, který s půlroční periodicitou realizuje Hospodářská komora.

Průzkum českých firem nazvaný Komorový barometr vydává Hospodářská komora každý půlrok. Z aktuálního vyplývá, že se v Česku zlepšuje podnikatelská nálada a firmy plánují další investice do strojů, zaměstnanců a energií. „Mezi firmami dochází ke zlepšování podnikatelského sentimentu, například díky příznivějšímu vývoji v zahraničních exportních teritoriích a rostoucí jistotě u vývoje cen energií. Pokud by se očekávání firem následně také promítla do jejich reálného investičního rozhodování, investice firem se můžou stát významným faktorem oživení hospodářského růstu ještě v tomto roce,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ilustrační foto: Fiberox

Podle dat Hospodářské komory investovat v tomto pololetí hodlají téměř tři čtvrtiny firem. Nejčastěji plánují investovat do energetických úspor, jde o dvě pětiny firem. Více než čtvrtina podniků se zaměří na zefektivnění své činnosti změnou výrobních technologií. Čtvrtina firem plánuje investovat do rozvoje svých pracovníků, stejně tak jako do automatizace, digitalizace a robotizace.

Největšími investory by se měly stát střední a velké firmy. Velké firmy se nejvíce ze všech velikostních skupin podniků zaměří na energetické úspory, zefektivnění výrobních technologií a také na automatizaci, digitalizaci a robotizaci.

Zejména ve zpracovatelském průmyslu, ve kterém ve srovnání s ostatními odvětvími ve druhém pololetí roku 2022 zaznamenaly firmy růst investic častěji, jsou investice do strojů a zařízení reakcí na snahu snížit výrobní náklady. Realizovány jsou ale zpravidla tehdy, pokud podniky očekávají příznivější hospodářskou situaci. Pořízení nových výkonnějších strojů a zařízení má pro firmy velký význam, představují technologický pokrok, který jim umožňuje zvyšovat produkci a produktivitu práce.

Takto zaměřené investice mají podle Hospodářské komory ale také potenciál akcelerovat hospodářský růst. „Pokud se nezhorší geopolitické klima a pokud bude aplikována aspoň trochu rozumná měnová a fiskální politika, recese české ekonomiky by měla zůstat krátká a mělká,“ doplnil Vladimír Dlouhý.

„Je skvělé, že české společnosti začínají vidět investice jako cestu k překlenutí současné energetické krize. To je přesně to, co potřebujeme, protože to bude měnit naši ekonomiku ze staré a energeticky náročné na moderní. Teď je jen otázkou jakou,“ komentoval průzkum Hospodářské komory Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group. „Optimální by bylo, kdyby se ze skladů a montoven změnila na ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou. Tady by bylo nejlepší větší zaměření na vývoj a výzkum. S vysokou přidanou hodnou bychom si mohli dovolit i vyšší mzdy a životní úroveň.“

Investice z pohledu energetické efektivnosti jsou aktuálně nejzásadnější, ale moc nás neposunou. „Daleko více proto vítám investice do robotizace, ve které vidím budoucnost. Potřebovali bychom rychle tak třikrát více průmyslových robotů než dnes,“ konstatuje Pikora. „Ekonomika aktuálně trpí poklesem spotřeby domácností. Pokud se podaří výrazně zvýšit investice, podaří se pokles poptávky kompenzovat a ekonomika díky tomu nemusí utrpět velkou recesi, ale naopak přejde ve stagnaci. To je úspěch, protože ekonomice s vysokou inflací se daleko lépe pomáhá, pokud stagnuje, než pokud klesá.“