Trhy s napětím čekají na průběh zasedání Fedu

Měnové a akciové trhy s napětí očekávají, v co vyústí zasedání Rady guvernérů americké centrální banky Fed. Obecně se má za to, že bude pokračovat v utahování měnové politiky. Bude-li tomu tak, zřejmě tím výrazně podpoří americký dolar, možná i oslabí akcie.

Fed již omezil nákup aktiv, což je nástroj, kterým stejně jako Evropská centrální banka vhání peníze do ekonomiky. Na rozdíl od ní se pro tento krok už rozhodl, navzdory rétorice o přechodné inflaci. Zatím šlo spíše o symbolický posun, nicméně teď se čeká, co bude dál. Jakou dynamiku utahování nabude, a zda se k omezení nákupu dluhopisů náhodou nepřidá i růst úrokových sazeb. Přesněji řečeno, zda bankéři nenaznačí, kdy v příštím roce začne.

Americký dolar už v pondělí posiloval, přičemž guvernéři mají zasednout právě dnes a zítra. Pokud bude Fed regovat na inflaci a ECB nikoliv (čemuž vše napovídá), bude zřejmě dolar sílit proti euru i dalším měnám. Mimo jiné proto, že se rozevřou nůžky mezi úrokovými sazbami na obou měnách ve prospěch té americké.

Měnové zasedání navíc přichází v době, kdy akciové trhy klesají pod tlakem informace, že vakcíny na covid nezabírají proti variantě Omicron. Spolu s očekáváním růstu sazeb na dolaru jde o kombinaci, která musela v pondělí poslat akcie na trzích za Atlantikem nutně dolů. Nasdaq odepsal dokonce 1,39 %, indexy Dow Jones 0,89 a S&P 500 pak 0,91 %.

Jisté jsou tři věci: 1. Jedním z mála titulů, které posilují, je Pfizer. I proto, že se dohodl na převzetí další farmaceutické společnosti, a to Arena Pharmaceuticals. „Pandemie“ mu i přes zprávy o Omicronu zjevně svědčí.

2. Postoj Fed a ECB k inflaci se dál zásadně liší, zřejmě z politických důvodů. V USA se tak mohou „těšit“ na efektivnější měnovou politiku, evropští vývozci snad na oslabující euro.

3. Analytici i obchodníci se shodují, že korekce na amerických akciích v příštím roce bude mírná, pokud vůbec. Ovšem kde ten optimismus berou, je otázkou.