Trh hypotečních úvěrů se jen zvolna vrací k normálu

Nejméně výhodné nákupy bytů jsou v Brně. Ilustrační foto: jef

V únoru byly poskytnuty hypoteční úvěry v celkové hodnotě 5,95 miliardy korun. Bylo o to 69,1 % méně než ve stejném měsíci loni, ale o 22,5 % více než letos v lednu. Vyplývá to ze zprávy České národní banky (ČNB).

„Aktuálně to vypadá na obraz postupného návratu hypotečních úvěrů k normálu. Nebude to hned a nebude to ani nějak zvlášť brzy, ale vypadá to, že nejhorší je za námi,“ soudí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepardfinance, která se specializuje na hypoteční úvěry. „Leden byl z pohledu objemů poskytnutých hypotečních úvěrů naprosto příšerný. Únorová data jsou lepší a současně hezky ilustrují ošidnost použití procent bez znalosti kontextu. Meziměsíční změna o plných 22 % by mohla svádět k pocitu raketového růstu trhu, ale je to způsobeno tím, na jak nízká čísla jsme se v posledních měsících dostali. Růst z prakticky „ničeho“ vyjádřený v procentech může nakrásně vypadat jako start rakety, ale vyjádřeno v penězích se bavíme asi o 1 miliardě korun, což je kolem 300 až 350 hypoték. A to opravdu není mnoho.“

Úrokové sazby hypotečních úvěrů na 80 % hodnoty nemovitosti při fixaci na 3 roky v únoru činily v průměru 6,66 %, na 5 let 6,27 % a při fixaci na 10 let 6,46 procenta. Úrokové sazby na úvěry kryjící 90 % hodnoty nemovitosti sazby činily 7,01 %, 6,62 % a 6,81 procenta respektive.

„Změny úrokových sazeb byly v únoru pouze kosmetické a nic z nich nelze vyvozovat. Dokud trh nedostane pořádný kopanec v podobě změny repo sazby ze strany České národní banky, nebude k viditelným změnám žádný důvod. Na svém posledním zasedání na konci března ČNB již pošesté ponechala repo sazbu beze změny na úrovni 7 procent. Dokud nebude jasné, že se inflace jednoznačně dostává pod kontrolu, nic se na tom zřejmě měnit nebude,“ konstatuje D. Eim.

Průzkum agentury Nielsen pro banku ČSOB napovídá, že tři čtvrtiny Čechů zvažuje odložení pořízení vlastní nemovitosti k bydlení. Více než třetina (35,1 %) populace sice podle průzkumu uvažuje o vlastním bydlení, ale pouze něco málo přes 9 % hledá vlastní bydlení aktivně. Vedle neatraktivních nabídek a malého výběru nemovitostí Češi nejčastěji bojují s vysokou cenou nemovitostí. Jako největší překážku to uvedlo 82,5 % dotázaných. Trh podle nich nejvíce ovlivňuje vysoká inflace (67,6 %) a nedostatečná výstavba bytů, a to zejména ve větších městech (37,1 %). Hypotéky i přesto zůstávají oblíbeným nástrojem pro pořízení vlastního bydlení. Tento typ úvěru považuje 67,2 % dotázaných za nejlepší cestu k pořízení vlastního bydlení a přes 74 % respondentů uvedla, že je hypotéka na vlastní bydlení výhodnější než dlouhodobý pronájem.