Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce začal poprvé dodávat elektřinu

Třetí blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce začal v rámci svého spouštění poprvé dodávat elektřinu do sítě, a to při 20 procentech výkonu reaktoru. Informoval o tom dnes provozovatel elektrárny, společnost Slovenské elektrárne (SE). První ze dvou turbogenerátorů třetího bloku elektrárny byl připojen do sítě v úterý pozdě večer.

„Tepelnou energii, uvolněnou v reaktoru, už třetí blok proměňuje na elektřinu. To nám pomůže naplňovat dohodu s vládou, ve které se Slovenské elektrárne zavázaly dodávat levnou elektřinu pro domácnosti za cenu 61,2077 eur za megawatthodinu, což představuje bezprecedentně nízkou cenu elektřiny pro domácnosti,“ prohlásil generální ředitel SE Branislav Strýček.

Jaderná elektrárna Mochovce. Foto: Wikipedia, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

V příštích týdnech podstoupí zařízení další testy při postupném zvyšování výkonu reaktoru. Celý proces bude završen jeho chodem na plný výkon 471 megawatt po dobu 144 hodin. Nový blok přispěje k soběstačnosti Slovenska ve výrobě elektřiny.

Povolení uvést do provozu dostavěný třetí blok elektrárny Mochovce vydal slovenský úřad jaderného dozoru loni v létě, zavážení paliva skončilo v září. První etapu spouštění reaktoru, při které se objevily drobné netěsnosti na bloku reaktoru, ukončily SE letos v lednu.

Plnou funkčnost a dosažení projektovaných parametrů potvrdí až 144hodinový provoz při plném výkonu 471 MW. Životnost bloku je plánována na 60 let.

V Mochovcích na jihu Slovenska jsou od konce 90. let v provozu dva jaderné bloky. Dokončení celé elektrárny se proti původním plánům výrazně zpožďuje a prodražuje. Čtvrtý blok elektrárny dostavěn dosud nebyl. Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok budou hotovy postupně v letech 2012 a 2013.

Díky třetímu bloku, který zajistí přibližně 13 % slovenské spotřeby elektřiny, se země ještě letos stane energeticky soběstačnou. Jadernou energetiku na Slovensku podporuje zhruba 70 % obyvatel a 60 % občanů je přesvědčených, že je to bezpečné, píší SE na svých stránkách.

Většinový podíl v největším slovenském výrobci elektřiny SE má pod kontrolou italský koncern Enel se skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského. Další 34 procenta akcií SE drží slovenská vláda.

Slovenské elektrárne kryjí svými zdroji 70 % spotřeby elektřiny na Slovensku. Kromě jaderných zdrojů provozují také 31 vodních, 2 tepelné a 2 fotovoltaické elektrárny. Celkový instalovaný výkon činí 4143,8 MW, podle vlastních slov 95 % elektřiny dodávané firmou do sítě je bezemisních