Tlak na Bidena, aby odstoupil, zřejmě roste. Obavy prý vyjadřuje i Obama

Barack Obama ještě jako prezident USA. Foto: History in HD na Unsplash

Světová média stále spekulují, zda Joe Biden přece jen nevzdá kandidaturu na prezidenta. Podle CNN vyjádřil obavy z pokračování i Barack Obama.

Bývalý prezident tak měl učinit v soukromí v rozhovoru s bývalou předsedkyní sněmovny reprezentantů Nancy Pelisovou. Oba se prý shodli, že si nejsou zcela jistí, co dělat. Pelosiová je významnou demokratickou političkou. Podle CNN je řada politiků strany přesvědčená, že Bidenův konec je jasný, a právě tato žena je tím, kdo by jej mohl přesvědčit.

„Pelosiová mluvila s Bidenem od debaty (s Trumpem – poznámka redakce), ale v době od té doby dala kalifornská demokratka jasně najevo, že Bidenovo rozhodnutí zůstat v závodě nepovažuje za konečné,“ připomněla CNN.

Obama se veřejně k situaci nevyjadřuje. „Ale Obamova prohlubující se skepse ohledně schopnosti jeho přítele vyhrát znovuzvolení je jedním z nejhůře střežených tajemství ve Washingtonu,“ uvedl web.

Včera vystoupil Biden na tiskové konferenci, kde znovu hovořil o svém budoucím prezidentství. Podle BBC měl mimo jiné uvést: „Pokud zpomalím a nezvládnu práci, je to znamení, že bych to neměl dělat. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje.“ Článek – nutno podotknout: britské veřejnoprávní instituce – to komentoval slovy, že jde buďto o známku zarputilosti, nebo popření toho, jak hroznou se situace tohoto muže stala.

Tisková konference totiž následovala po summitu NATO, kde prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského představil jako Vladimíra Putina. Nedávno také svoji viceprezidentku Kamalu Harrisovou pojmenoval jako Donalda Trumpa a celkově si popletl, koho byl viceprezidentem a kdo je jeho viceprezidentkou.

Zatím mu průzkumy i přes všechny přešlapy dávají zhruba stejné šance na vítězství jako Donaldu Trumpovi. Většina Američanů by ale nejraději neviděla v čele státu ani jednoho z nich. Z demokratického tábora by podle nich měla největší šance na zvolení Michelle Obamová. Ta ale zatím kandidaturu odmítla. Mnohem pravděpodobnější je, že by Bidena nahradila jeho viceprezidentka Harrisová.

V pondělí jej čeká další televizní debata na NBC a všichni netrpělivě čekají, jak v ní obstojí. Je možné, že ještě do té doby přijde o další zastánce a sponzory.