Trh hypotečních úvěrů se stále nehýbe

Ilustrační foto: Danile Nebreda z Pixabay

Objem hypotečních úvěrů poskytnutých v září dosáhl 11,84 mld. Kč, což oproti srpnovým 12,3 mld. znamená více méně stagnaci. Objem nových úvěrů v září činil 10,1 mld. Kč a objem refinancování 1,73 miliardy korun. Ve své analýze trhu hypotečních úvěrů to píše David Eim, místopředsedy představenstva Gepard Finance.

Hypomonitor České bankovní asociace uvádí číslo o málo vyšší: 13,6 miliardy korun. Meziročně to představuje nárůst o zhruba 90 procent, ale je to objem poloviční ve srovnání se zářím 2020. Ve srovnání se zářím 2022 se jedná o pokles 66,3 procenta.

„Září bylo již sedmým měsícem v řadě, kdy se objem hypoték pohyboval ‚někde kolem‘ 10 a 12 miliard korun. Po opravdu tvrdém půlroce na přelomu let 2022 až 2023 to není špatný výsledek, ale z pohledu zprostředkovatele hypotečních úvěrů bych to zatím vnímal spíše jen jako nadějný příslib do budoucna. Aktuální čísla zatím zatím dobrá prostě nejsou,“ konstatuje Eim.

Ani úrokové sazby se nijak významně nemění. Podle Gepard Financí průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru na 80 % hodnoty nemovitosti s fixací na 3 roky činila 6,22 %, s fixací na 5 let 6,10 procenta. „Impuls ke změně chybí. Tím by bylo pouze snížení sazeb stanovovaných ČNB,“ říká Eim. „Jistou zajímavost představuje poměrně razantní zvýšení úrokových sazeb na dlouhých fixacích 7 a 10 let u UniCredit Bank. Svou domněnku nemám od nikoho z banky explicitně potvrzenou, ale selský rozum mi říká, že pokud banka dlouhé fixace tak moc zdraží, znamená to, že je aktuálně nechce dělat. A to mi koresponduje se situací ohledně účelně vynaložených nákladů. Myslím, že UCB se prostě do rizika, resp. praktické jistoty, že v budoucnu bude čelit vlně refinancování zdarma, nechce pouštět. Za daných okoloností to podle mě dává smysl. Nemluvě o tom, že UCB si v této cause společně s KB a Modrou pyramidou již dávno předplatily VIP vstupenky do první řady.“ UniCredit Bank na desetiletou fixaci vyhlásila úrokovou sazbu 7,09 procenta, ostatní nabídky jsou pod 7 procenty.

Podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu hypotečních úvěrů sice pomalinku roste, ale hodnota 0,62 % není pro banky zatím nijak výrazná. „Meziměsíční nárůst objemu nevýkonných úvěrů o 130 milionů korun není nic hrozného. Ale z druhého pohledu je to plus mínus dalších 50 rodin, které se pohybují někde blízko hrany srázu,“ upozorňuje David Eim. „Nevýkonné úvěry pomalu rostou. Opravdu pomalu. Ale rostou. Pokud se podíváme rok zpátky, uvidíme 9 miliard, dnes 10,1 miliardy korun. To je nárůst o 12 procent. Ano, z malých čísel se v procentuálním vyjádření roste rychle. Ale situace aktuálně zlepšení nenahrává, takže trend má potenciál pokračovat.“