Téměř 40 % Čechů muselo sáhnout do úspor

Plných 39 procent Čechů muselo během covidového období sáhnout do úspor. Jenom malý zlomek obyvatelstva se však uchýlil k půjčce. Vyplývá to z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Fotka od 1820796 z Pixabay

Polovina dotázaných, kteří museli utratit část svých úspor, je měla k dispozici na běžném účtu. Necelých 40 procent mladých ve věku 18 až 29 let dokonce uvedlo, že peněžní rezervu čerpalo z hotovosti, naopak starší věková skupina (60 až 64 let) ji měla uloženou na běžném účtu (57 procent). Na 14 procent z nich využilo peněz z penzijního spoření.

Jen 3,5 procenta uvedlo, že si kvůli zhoršené finanční situaci během pandemie půjčilo. Nejčastěji šlo o bankovní půjčku a částku do 30.000 Kč. „Řada lidí využila během pandemie odkladů splátek úvěrů,“ uvedl ombudsman klientů Home Creditu Miroslav Zborovský.

Zlepšení své finanční situace očekává 39 procent dotázaných, naopak 18 procent z nich si myslí, že se budou v budoucnu potýkat s finančními problémy. Nejvíce se bojí zdražování energií, což nejčastěji uvedla věková skupina od 30 do 44 let. Strach je ale i z celkového zdražování, tedy růstu inflace a zvyšování daní. Téměř 40 procent respondentů se obává ztráty zaměstnaní.