Úvěrová pojišťovna Coface zhoršila hodnocení ČR

Světová úvěrová pojišťovna Coface v souvislosti s válkou na Ukrajině zhoršila hodnocení rizik Česka a dalších 18 zemí. Mezi nimi je celkem 16 evropských států, vedle Česka například Německo, Francie či Španělsko. Konflikt vyvolaný ruskou invazí na Ukrajinu bude patrně trvat dlouho a již nyní narušil globální ekonomickou rovnováhu, uvedla pojišťovna Coface. V příštích 18 měsících očekává výrazné zpomalení světové ekonomické aktivity.

„K zemím, u nichž Coface revidovala svůj rizikový rating, patří i ČR, která si pohoršila ze stupně A3 (vyhovující riziko) na A4 (přiměřené riziko),“ řekl generální ředitel pojišťovny Coface pro ČR a Slovensko Ján Čarný. „Na vině je především dramaticky rostoucí inflace a váha velmi zranitelného automobilového sektoru v české ekonomice. Ten patří k těm nejvíce postiženým globální krizí a zpřetrháním dodavatelských řetězců.“

V krátkodobém horizontu vyostřuje podle Coface válka na Ukrajině napětí v globálním produkčním řetězci, který byl narušen již dvouletou pandemií. Konflikt však také zvyšuje riziko propadu světové ekonomiky. Zatímco ještě před několika týdny čelila především hrozbě stagflace, po změně tónu centrálních bank, které bojují se zrychlující se inflací, se do hry dostává vyhlídka recese, a to zejména ve vyspělých ekonomikách.

Tvrdý dopad válečného konfliktu je podle pojišťovny vidět ve všech odvětvích světové ekonomiky. Objevuje se jak u energeticky náročných ekonomik, jako jsou petrochemie, metalurgie či papírenský průmysl, tak u těch více spojených s úvěrovým cyklem, jako je stavebnictví.

Růst většiny vyspělých ekonomik v prvním čtvrtletí tohoto roku nenaplnil očekávání. V eurozóně HDP rostl již druhé čtvrtletí po sobě jen velmi mírně. Ve Francii se dokonce dostavil pokles o 0,2 procenta. Důvodem byl pokles spotřeby domácností na pozadí klesající kupní síly. Ekonomická aktivita se snížila také ve Spojených státech amerických, kde ji brzdil zahraniční obchod a potíže výrobního sektoru s doplňováním zásob. „Tyto údaje jsou o to znepokojivější, že hospodářské důsledky války na Ukrajině se teprve začaly projevovat,“ řekl Čarný.

Vzhledem ke zrychlení inflace, zhoršení očekávání firem a zpřísnění globálních finančních podmínek nevypadají podle pojišťovny vyhlídky vyspělých ekonomik po druhém čtvrtletí o mnoho lépe. A v rozvíjejících se ekonomikách budou dopady ještě tvrdší. „Je stále brzy na jednoznačné tvrzení, že světová ekonomika již vstoupila do stagflačního režimu. Nicméně signály z vývoje jednotlivých národních hospodářství tomu již začínají nasvědčovat,“ doplnil Čarný.

V prostředí zpřísňujících se úvěrových podmínek se jako jeden z nejzranitelnějších jeví sektor stavebnictví. „Očekáváme, že rostoucí náklady na úvěry ovlivní trh s bydlením a v konečném důsledku i stavební aktivitu. To již začalo ve Spojených státech, kde prodeje bytů rychle klesají. I v ČR jsme svědky toho, že dramaticky rostoucí sazby hypoték dělají tuto formu financování stále méně dostupnou, což v našich podmínkách dramaticky zvýšilo zájem o nájemní bydlení,“ prohlásil Čarný.