Světová banka snížila odhad hospodářského růstu ve světě i v Česku

Světová banka (SB) snížila odhad letošního růstu globální ekonomiky na 3,2 % z dřívějších  4,4 procenta. Zdůvodnila to negativními hospodářskými dopady invaze ruských vojsk na Ukrajinu a sankcemi, které západní země na Rusko uvalily.

Ruská ekonomika letos podle prognózy MMF klesne o 8,5 %, zatímco v lednu jí fond předpovídal ještě růst, a to o 2,8 procenta.

„Ekonomické škody způsobené tímto konfliktem přispějí k výraznému zpomalení růstu globální ekonomiky,“ napsal MMF ve své jarní prognóze. Vloni světová ekonomika vzrostla o 6,1 % po poklesu o 3,1 procenta v předchozím roce, kdy hospodářskou aktivitu po celém světě tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19.

Plná zaměstnanost a slabý výkon

Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,3 %, zatímco loni dosáhl 3,3 %, prognózuje MMF. V listopadu pravidelná mise MMF v České republice letošní růst odhadla na 3,5 procenta.

Navzdory zhoršení výhledu je MMF ohledně letošního vývoje české ekonomiky optimističtější než české ministerstvo financí. Na příští rok počítá nejnovější prognóza fondu se zrychlením tempa růstu české ekonomiky na 4,2 procenta. Fond rovněž předpověděl, že inflace v ČR se letos vyšplhá na 9 %, loni činila 3,8 procenta. Na příští rok měnový fond očekává pokles inflace na 2,3 procenta.

České ministerstvo financí ve své dubnové prognóze snížilo odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,2 % z lednového odhadu 3,1 procenta. Odhad průměrné celoroční inflace naopak zvýšilo, a to na 12,3 % z dosud předpokládaných 8,5 procenta. Odhady jsou ale podle ministerstva v současné době velmi nejisté, zejména kvůli dopadům války na Ukrajině.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu MMF počítá  v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 % z 2,8 % v loňském roce. Příští rok fond očekává další pokles, a to na 2,3 procenta.

Z nejnovějších odhadů MMF rovněž vyplývá, že Česká republika by letos měla vykázat nejpomalejší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. V Polsku i Maďarsku by se měl hrubý domácí produkt (HDP) podle fondu zvýšit o 3,7 procenta. Na Slovensku pak MMF v letošním roce počítá s nárůstem ekonomiky o 2,6 procenta.

Komentář SH:

Těžko teď soudit, zda  v předpovědích pro Českou republiku je MMF optimističtější, nebo naše ministerstvo financí realističtější. Domácí ekonomové bývají obvykle ve svých předpovědích přesnější. Také je pravda, že tuzemských analýz je k dispozici více, od více různých autorů a vycházejí častěji. Ale už teď je možné obě citované prognózy shrnout tak, že při plné zaměstnanosti a vysoké inflaci bude klesat hospodářský výkon. Pravda, ne na nulu, ale ekonomové také soudí, že růst hrubého domácího produktu tempem pod 2% je v realitě stagnace. Pro tuto fázi cyklu bylo kdysi objeveno slovo „stagflace“. Její destrukční účinek spočívá v tom, že roste objem peněz v oběhu, ale nevznikají nové hodnoty: není více výrobků, služeb, nemovitostí… Nerostou investice ani spotřeba, dochází jen ke znehodnocování měny a úspor.

Ilustrační foto: OSPAN ALI on Unsplash

V příštím roce by měl růst na Slovensku zrychlit na 5 %, v Maďarsku a Polsku však MMF čeká zpomalení. V Maďarsku by se měl HDP napřesrok zvýšit o 3,6 procenta a v Polsku pouze o 2,9 procenta.

Zpomalí USA i Čína

MMF nyní předpokládá, že v příštím roce světová ekonomika vykáže růst o 3,6 %, což by bylo stejné tempo, jaké měnový fond očekává i letos. Jeho lednová prognóza, která byla aktualizací podzimního výhledu, hospodářský růst na příští rok odhadovala na 3,8 procenta.

Fond upozornil, že válka na Ukrajině vedle zpomalování hospodářského růstu vede i k zesilování inflačních tlaků. „Válka způsobila další růst cen komodit a zintenzivnila výpadky v dodavatelských řetězcích, což přispívá k inflaci,“ napsal fond. Inflace podle něj zůstane na zvýšené úrovni delší dobu, než se dříve předpokládalo.

MMF nyní očekává, že hospodářský růst v eurozóně v letošním roce zpomalí na 2,8 % z loňských 5,3 procenta. V lednu přitom letošní růst ekonomiky eurozóny fond odhadoval na 3,9 procenta. Odhad letošního růstu ve Spojených státech amerických, které jsou největší ekonomikou světa, fond snížil na 3,7 % z dosud předpokládaných 4 procent. Odhad růstu čínské ekonomiky pak MMF zhoršil o 0,4 procentního bodu na 4,4 procenta.

Ukrajinská ekonomika se letos podle MMF propadne o 35 procent. „Tento tvrdý kolaps je přímým důsledkem invaze, destrukce infrastruktury a exodu obyvatel,“ prohlásil fond. „I v případě, že by válka brzy skončila, ztráta životů, destrukce fyzického kapitálu a odliv obyvatel výrazně zbrzdí ekonomickou aktivitu na mnoho příštích let.“