Svaz německého průmyslu očekává zpomalení růstu

Německá ekonomika kvůli následkům pandemie nemoci covid-19 a ruské invaze na Ukrajinu letos vzroste jen o 1,5 procenta. Dnes to oznámil šéf vlivného Svazu německého průmyslu (BDI) Siegfried Russwurm. Svaz ještě na začátku roku počítal s meziročním růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,5 procenta.

„Reálný výkon hospodářství se letos zvýší jen zhruba o 1,5 procenta. Průmysl se potýká s dvojitou krizí,“ řekl Russwurm o následcích pandemie a války na Ukrajině. Ekonomický výhled oznámil u příležitosti končícího Průmyslového dne a zároveň uvedl, že návrat na předkrizovou úroveň lze očekávat nejdříve na konci roku. „Nehledě na to, že pak budeme ještě tři roky zaostávat za růstovým trendem,“ poznamenal.

Výhled ekonomiky podle Russwurma navíc předpokládá zachování dodávek plynu z Ruska. „Snížení dodávek ruského plynu nás znepokojuje. Jeho zastavení by mělo katastrofální dopady na zpracovatelský průmysl a naše hospodářství by to nevyhnutelně uvrhlo do recese,“ dodal.

Odhad hospodářského růstu, který svaz BDI dnes oznámil, je výrazně nižší než vládní očekávání. Německá vláda počítá s růstem o 2,2 %, ještě na začátku roku ale očekávala růst o 3,6 procenta. Německý institut Ifo pak v červnovém výhledu vychází z růstu o 2,5 procenta.