Studie: ČR má prostor ke snižování výroby elektřiny z uhlí

Kapacity pro výrobu elektřiny z uhlí v České republice výrazně převyšují potřeby této země, což vytváří prostor k jejich snižování. Tvrdí to studie organizace Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), která zkoumá situaci v devíti evropských zemích. Upozorňuje také, že Česká republika je v rámci Evropy pozadu ve využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Nadbytečné kapacity pro výrobu elektřiny z uhlí v Česku podle studie dosahují 3900 megawattů. To odpovídá 46 % celkových kapacit uhelných elektráren v ČR. Odstavení nadbytečných kapacit pro výrobu elektřiny z uhlí by podle CREA přineslo provozovatelům u fixních nákladů na provoz a údržbu roční úsporu 142 mil. EUR (3,6 mld. Kč), aniž by ohrozilo zabezpečení potřebných dodávek elektřiny.

Energetická skupina ČEZ v květnu oznámila, že do roku 2030 hodlá uzavřít většinu svých uhelných elektráren, a snížit tak podíl uhlí na své celkové produkci elektřiny na 12,5 procenta z loňských 36 procent.

Komentář SH:

Studie vychází v době, kdy se prakticky celá Evropa obává nedostatku energie v nadcházejícím zimním období. Elektřina je nejdražší, co kdy Evropané pamatují, ceny plynu jsou vyšší dvaapůl krát a ještě je ho málo. Je to zkrátka nejlepší příležitost odstavit skoro polovinu elektráren pracujících na bázi domácí energetické základny.