SRN zvažuje zákaz nových kotlů na plyn a topný olej

V Německu by od příštího roku mohl začít platit zákaz instalace nových kotlů na plyn a topný olej. Počítá s tím návrh zákona, na němž pracují ministerstvo hospodářství a ministerstvo pro bydlení a výstavbu. Německá vláda chce opatřením podle veřejnoprávní televize ARD přispět ke snížení škodlivých emisí a k ochraně klimatu. Pro řadu obyvatel to může znamenat, že v příštích letech budou muset zmodernizovat své topné systémy.

Dřevo se bude smět. Ilustrační foto: Pixabay

Německá vláda počítá s tím, že od 1. ledna 2024 by každé nově instalované topení mělo být nejméně ze 65 % vyhříváno obnovitelnými zdroji energie. Nový návrh, který ještě může dostát změn, by od stejného data zakázal instalaci kotlů, které fungují výhradně na bázi fosilních paliv, tedy zejména plynu a topného oleje.

Výjimku by po dobu tří let měli lidé, jimž se porouchal již dříve instalovaný kotel tohoto typu. Starší kotle na plyn a topný olej by měly postupně nahrazovat především tepelná čerpadla, kotle na biomasu a dálková topení. Kompletní zákaz používání kotlů na plyn a topný olej má přijít za 30 let.

Plány dvojice ministerstev už ale teď narážejí na odpor. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU o nich hovoří jako o typické politice zákazů ze strany Zelených a kritika se ozývá i od koaličních svobodných demokratů (FDP).

Ministr hospodářství a klimatu za Zelené Robert Habeck počítá s tím, že přechod k ekologičtějším kotlům bude finančně podporovat stát.

Německo se zavázalo k tomu, že se do roku 2045 stane klimaticky neutrální zemí.