Španělští zemědělci opět zablokovali dálnici do Francie, zabavili ovoce z Maroka

Ilustrační foto: PublicDomainPictures z Pixabay

Španělští zemědělci dnes ráno znovu zablokovali dálnici AP-7, jeden z hlavních silničních tahů do Francie, a také další důležité silnice v Katalánsku. Při protestu namířeném proti zemědělské politice Evropské unie pak vyložili několik nákladních aut se zeleninou a ovocem z Maroka, uvedl deník El País. Náklad předali dobročinným organizacím. Blokády chtějí zemědělci udržet 48 hodin.

Španělští farmáři si stěžují na dovoz zemědělských produktů z Maroka a dalších zemí, který považují za nespravedlivý. Tyto země mají se Španělskem a s Evropskou unií uzavřenou smlouvu o volném obchodu, podle španělských zemědělců ale mohou dovážet do EU potraviny, i když nedodržují přísné unijní normy.

Zemědělci také žádají snížení byrokracie pro vyplácení národních a unijních dotací. Chtějí také zákaz nespravedlivých tržních praktik či pomoc proti suchu, jehož velmi nepříznivé dopady jsou znát hlavně na jihu země.

Agrární organizace protest uspíšily a zahájily ho už v noci, proto na dálnici uvázlo několik kamionů. Blokovat provoz směrem do Francie zemědělci chtějí 48 hodin, dálnici AP-7 blokovali už v polovině února.

Protesty zemědělců trvají ve Španělsku již několik týdnů. V pondělí se protesty uskutečnily znovu v Madridu a před sídlem ministerstva zemědělství. Podle agentury EFE se do nich zapojilo na 100 traktorů a zúčastnilo se jich kolem 5000 lidí. Organizátoři odhadli počet demonstrujících v hlavním městě na 20 tisíc.