Senátní ústavně právní výbor doporučil zamítnout nový stavební zákon

Senátní ústavně právní výbor doporučil Senátu, aby zamítl nový stavební zákon. Návrhu na zamítnutí bude stavební zákon čelit dnes i na senátním hospodářském výboru. Senátorům z prvně uvedeného výboru vadil například způsob projednávání nového zákona, přesun stavebních úřadů pod stát a centralizace státní stavební správy a sloučení ochrany veřejného zájmu do jednoho úřadu. ČTK to řekla zpravodajka ústavně právního výboru Anna Hubáčková (KDU-ČSL a nezávislí). Návrh na zamítnutí podle ní prošel hladce. Senát bude nový stavební zákon projednávat začátkem července.

Nový stavební zákon se připravuje několik let. Vláda si od něj slibuje hlavně rychlejší stavební řízení. Pokud by ho Senát zamítl, musela by se kvůli tomu sejít znovu Poslanecká sněmovna a prosadit ho většinou alespoň 101 hlasu. Při předchozím schvalování prošel o pět hlasů. Vedle poslanců ANO ho podpořil klub SPD a jen tři sociální demokraté, někteří poslanci vládní ČSSD dokonce hlasovali proti němu.

Nejvýznamnějším argumentem pro zamítavý postoj byl podle Hubáčkové způsob projednávání předloh, který byl podle ní v rozporu s legislativními pravidly a nebylo možné se účastnit meziresortního připomínkového řízení. Dalším argumentem proti novému zákonu bylo vzdálení úřadů od občanů, protože nové uspořádání bude založeno na krajských městech. Hubáčková poznamenala, že o detašovaných pracovištích se v zákoně nehovoří.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ale již dříve řekla, že se bude snažit vyjednat se starosty, aby úředníci stavebních úřadů zůstali tam, kde jsou nyní.
Úředníci by si podle dřívějšího vyjádření ministryně mohli vzájemně pomáhat na těch úřadech, kde by se sešlo víc záměrů. Na stavebních úřadech budou muset například pracovat minimálně čtyři lidé. MMR uvádí, že v současné době je 16 % úřadů, kde pracuje jen jeden člověk. Může se pak stát, že kvůli jeho nemoci pracoviště nefunguje.