Salvador jako první stát na světě zavedl bitcoin jako platidlo

Středoamerický stát Salvador, kde žije kolem 6,5 milionu lidí, je první zemí světa, ve kterém se nejznámější kryptoměna bitcoin stala zákonným platidlem. Návrh prezidenta Nayiba Bukeleho schválil parlament. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Prezident později napsal na twitter, že jeho země zkoumá možnosti těžit bitcoin s využitím obnovitelné energie ze salvadorských sopek.

Parlament návrh přijal většinou 62 z 84 hlasů. Zákon vstoupí v platnost za 90 dnů. Poslanci se ke kryptoměně přiklonili navzdory tomu, že se jejich rozhodnutí může odrazit na programu pomoci, o němž země jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a který přesahuje jednu miliardu dolarů (20,9 mld. Kč).

Podle prezidenta Bukeleho přijetí bitcoinu občanům Salvadoru žijícím v zahraničí usnadní posílání plateb do vlasti. Ve středoamerické zemi půjde nadále platit i americkým dolarem.
„Naší zemi to přinese finanční začlenění, investice, turistiku, inovaci a ekonomický rozvoj,“ napsal Bukele na twitteru krátce před hlasováním v parlamentu, který ovládá jeho strana a její spojenci.

Finančním začleněním měl přitom na mysli začlenění tisíců lidí do legální ekonomiky. Salvadorský prezident už dříve poukazoval na to, že „…70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

Ti, kteří bitcoin použijí, se podle něj nevystaví riziku. „Vláda zaručí převod na přesnou hodnotu v dolarech v době každé transakce,“ napsal dále na sociální síti.

Po schválení parlamentem třicetidevítiletý prezident na twitteru doplnil, že pověřil státní geotermální elektrickou firmu LaGeo, aby přišla s plánem zařízení na těžbu bitcoinů s využitím obnovitelné energie z místních sopek. „Bude se to rychle vyvíjet!“ dodal na stejné sociální síti.

Bitcoin v posledních týdnech čelí rostoucí kritice, že jeho těžba spotřebovává velké objemy energie, a má tak negativní ekologické dopady. Šéf automobilky Tesla Elon Musk tímto argumentem odůvodnil změnu svého rozhodnutí přijímat v Tesle platby v bitcoinech, což tuto nejznámější kryptoměnu minulý měsíc prudce oslabilo.

Salvadorská ekonomika je na přísunu peněz ze zahraničí závislá. Tyto platby představovaly v roce 2019 téměř 6 miliard dolarů (125,2 mld. Kč), tedy zhruba čtvrtinu hrubého domácího produktu (HDP).

„Krok Salvadoru může na jedné straně posílit důvěryhodnost bitcoinu, který bude akceptovatelný jako oficiální platidlo, na druhou stranu může tamní ekonomiku ohrozit kvůli velkým a náhlým výkyvům kurzu. Oznámení bude znamenat pozitivní impuls pro investory, kteří v posledních týdnech bitcoiny spíše prodávali pod vlivem negativních zpráv,“ řekl ČTK ředitel obchodníka s bitcoiny Bit.plus Martin Stránský.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bitcoin na zprávu zareagoval zhodnocením asi o tři procenta. „Slabší reakce trhu na tak potenciálně přelomový krok pramení z globální atmosféry, která nyní kryptoměny obestírá. Tu určují zejména vlády a centrální banky klíčových ekonomik, jako jsou Spojené státy nebo Čína. Ty v současné době podnikají kroky směřující spíše k potlačení než podpoře kryptoměn. Bitcoin se tak ze svého cenového maxima takřka 65 tis. dolarů za kus propadl na poloviční cenu a nyní se prodává za 34 tisíce dolarů. Nepomáhají mu ani tweety a prohlášení vlivné osoby sociálních sítí, Elona Muska, šéfa automobilky Tesla. Ta se totiž od bitcoinu v posledních týdnech zřetelně odvrací,“ podotkl Kovanda.

Bitcoin nicméně včera kolem 20:30 SELČ posiloval výrazněji. Na burze Bitstamp přidával přes 10 % na zhruba 36 300 dolarů (756 970 Kč).