Ruští poslanci navrhli, aby odcházejících firmy spravovala státní banka

Ruští poslanci navrhli, aby se ruské aktivity zahraničních podniků, které opouštějí Rusko, přesunovaly pod státní rozvojovou banku VEB. Majitelé těchto podniků by pak podle návrhu měli dostat na vybranou, zda ruské aktivity během tří měsíců obnoví, nebo odprodají. Informovala o tom agentura Reuters.

Desítky zahraničních podniků již v reakci na ruský útok na Ukrajinu oznámily dočasné uzavření továren, obchodů a dalších aktivit v Rusku, nebo dokonce úplný odchod ze země.

Návrh zákona, který se dnes objevil v dolní komoře ruského parlamentu, počítá s možností ustanovit externího správce v podnicích, jež hrají klíčovou roli v infrastruktuře nebo mají monopolní postavení v dodávkách určitého zboží. Správce by byl jmenován v případě, že by rozhodnutí podniků opustit Rusko znamenalo hrozbu pro dodavatelský řetězec nebo pracovní místa, píše Reuters.

Návrh se týká podniků, v nichž mají zahraniční vlastníci více než čtvrtinový podíl. Externím správcem by se podle návrhu měla stát banka VEB, případně jiný subjekt v závislosti na rozhodnutích úřadů a soudů. Ruské úřady již dříve naznačovaly, že by mohly zestátňovat aktivity západních podniků, které se rozhodnou Rusko opustit.

Dnes oznámil odchod z ruského trhu finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia. Jeho švédský konkurent Ericsson již v pondělí uvedl, že své podnikání v Rusku pozastavuje na neurčito.