Růst německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlil

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 %, růst je tak o 0,1 procentního bodu vyšší, než činil původní rychlý odhad z konce října. V konečné zprávě to dnes na základě cenově, sezonně a kalendářně očištěných dat oznámil spolkový statistický úřad. Ve druhém kvartálu vykázal hrubý domácí produkt (HDP) Německa růst o 0,1 % a v prvním o 0,8 procenta.

Ilustrační foto: Pixabay

„Německé hospodářství zůstává celkově velmi silné,“ napsal statistický úřad. „Navzdory obtížným celosvětovým hospodářským podmínkám kvůli pokračující pandemii covidu, problémům v dodavatelských řetězcích a válce na Ukrajině vykázalo německé hospodářství stejně jako v prvních dvou čtvrtletích růst.“

Tempo růstu ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalilo, analytici v anketě agentury Reuters tak původně očekávali, že ve třetím kvartálu se HDP propadne o 0,2 procenta. Rychlý odhad, který nyní ještě zlepšila konečná zpráva, ale ukázal, že země recesi prozatím uniká. Německá vláda předpokládá, že letošní HDP se zvýší o 1,4 %, v příštím roce se ale propadne o 0,4 procenta. Expertní komise známá jako rada moudrých je v odhadech optimističtější, vychází pro letošek z růstu o 1,7 % a v nadcházejícím roce z poklesu o 0,2 procenta.

„Německo roste pomaleji než ČR. Třetí čtvrtletí letošního roku je již páté v řadě po sobě, kdy největší ekonomika Evropy roste jen velmi pozvolna,“ komentoval vývoj v SRN Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. „Kondice německé ekonomiky do velké míry ovlivňuje určitě tu českou, ale i zde je možné vidět situaci pozitivně. Domácí hospodářství v letošním 3. čtvrtletí vzrostlo meziročně o 1,6 procenta.“

Tahounem růstu ve třetím čtvrtletí byla podle statistiků především soukromá spotřeba. „Nehledě na další silný růst cen a rozšiřující se energetickou krizi využívali spotřebitelé i ve třetím čtvrtletí roku 2022 toho, že takřka všechna covidová omezení byla zrušena, aby cestovali a dopřávali si,“ konstatoval statistický úřad. Soukromá spotřeba tak byla o jedno procento vyšší než ve druhém čtvrtletí.

Naopak spotřební výdaje státu zůstaly na úrovni druhého čtvrtletí a investice do stavebnictví vykázaly stejně jako ve druhém kvartálu propad o 1,4 procenta. Výrazně se ale zvýšily investice do technického vybavení, jako jsou stroje, přístroje a vozidla. Vyšší byly o 2,7 procenta.

Navzdory napjaté mezinárodní situaci rostl zahraniční obchod, kterému pomohlo zlepšení funkčnosti světových dodavatelských řetězců. Ve třetím čtvrtletí tak proti předchozím třem měsícům Německo podle očištěných dat vyvezlo o 2 % zboží a služeb více. Dovoz se zvýšil ještě výrazněji než export, a to o 2,4 procenta.

„Německo se potýká se stejnými problémy jako většina zemí. Vysoká inflace, mírný růst nezaměstnanosti a pokles spotřebitelské poptávky. Němci se připravují na pokles ekonomiky, ale podle všech prognóz by měl odeznít na přelomu roku 2023/24, takže sice technicky můžeme hovořit o krizi, ale tento výraz nepopisuje to, co nás čeká, a sice mírný pokles hospodářství,“ dodává T. Volf.