Ruská vláda nařídila zatajování statistik o těžbě ropy a plynu

Ilustrační foto: Ratfing1973 z Pixabay

Ruská vláda nařídila pozastavit do začátku dubna příštího roku zveřejňování statistik o těžbě ropy a plynu v Rusku. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na vládní dekret.

Podle dekretu bude zákaz platit již pro údaje o těžbě za letošní březen a první čtvrtletí. Moskva po zahájení svého útoku na Ukrajinu pozastavuje či odkládá zveřejňování různých klíčových statistik, napsala agentura Reuters.

Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února loňského roku. Následně se stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí.

Evropská unie spolu se skupinou ekonomicky vyspělých zemí G7 a s Austrálií od loňského 5. prosince zavedla maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Od 5. února vstoupily v platnost i cenové stropy na ruské ropné produkty.

Evropská unie také zavedla embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů. Rusko se proto snaží přesměrovávat vývoz ropy do jiných zemí, například do Indie a Číny, kde tuto surovinu prodává s výraznými slevami. Válka na Ukrajině vedla rovněž k výraznému poklesu dodávek ruského plynu do Evropy.

Komentář SH:

„Velká část údajů, které jsou k dispozici, jsou spíše odhady než reálná čísla,“ napsal v pátek do Lidových novin Karel Svoboda, odborník na Rusko z Institutu mezinárodních studií FSV UK. A týká se to údajů o prodejích ruské ropy a dodržování sankcí. Svoboda píše, že už před válkou si Rusko pořídilo asi 600 lodí s nejasnými vlastníky, často rgistrovanými v podezřelých destinacích. Obchody s ropou ovládají sítě obchodníků se sídlem v daňových rájích. „Po přijetí cenového stropu se objevily v Dubaji a jiných destinacích spoolečnosti, které zaujaly místo největších obchodníků s ropou,“ píše Svoboda.

Protože ropa a plyn jsou jedinými komoditami, které dokáže Rusko produkovat a vyvážet, jsou také téměř jediným zdrojem financování války proti Ukrajině. To byl důvod uvalení sankcí a omezení. Ale je to také důvod, proč Rusko bude tajit statistiky o produkci těchto vojensko-strategicky důležitých komoditách.