Rijád musí dát stovky miliard USD do energetiky, aby splnil plán

Foto: ekrem osmanoglu na Unsplash

Saúdská Arábie bude muset v tomto desetiletí investovat stovky miliard dolarů do obnovitelných zdrojů energie a do výroby elektřiny z plynu, aby splnila své cíle v oblasti výrobní kapacity. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes na investiční konferenci řekl šéf energetické společnosti Acwa Power.

Ke splnění plánu bude zapotřebí vybudovat elektrárny využívající obnovitelné zdroje, jako je větrná a solární energie, s výkonem 60 až 80 gigawattů (GW), a dále elektrárny na plyn o výkonu 30 GW, řekl šéf Acwa Power Marco Arcelli. Společnost má pověření podílet se na rozvoji 70 procent saúdskoarabských potřeb obnovitelné energie. Plánuje expanzi ve Střední Asii, Číně a také doma, tedy v Saúdské Arábii, dodal Arcelli.

V Číně podnik hodlá zahájit činnost do roku 2030. Možné zpomalení hospodářského růstu v zemi poskytuje velkou příležitost firmám, jako je Acwa, které vstupují do Číny a investují tam do infrastruktury, řekl Arcelli.

Acwa Power plánuje vybudovat několik závodů na výrobu zeleného vodíku, včetně areálu za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 196 miliard Kč) v Neomu, nově vybudovaném městě na severozápadním pobřeží ropného království. Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli, ale i v chemickém průmyslu.

Rijád na základě svého ekonomického plánu buduje nová průmyslová odvětví, aby vytvořil pracovní místa a vymanil své hospodářství ze závislosti na ropě. Strategie zahrnuje i zapojení investic z celého světa.