Putin letos očekává rekordní sklizeň pšenice a nárůst vývozu

Ruský prezident Vladimir Putin letos očekává rekordní sklizeň pšenice a oznámil také nárůst jejího vývozu. Podle agentury DPA to ruský prezident oznámil na zasedání vlády, kde krok představil jako ruský příspěvek k řešení problémů s celosvětovým zásobováním potravinami. Ukrajina, která je spolu s Ruskem významným vývozcem pšenice, obiloviny exportovat nemůže kvůli ruské blokádě ukrajinských přístavů v Černém moři. Ceny potravin vzhledem k ruské agresi v sousední zemi v posledních týdnech výrazně rostou. Kyjev přitom obviňuje Moskvu, že krade ukrajinské obilí a snaží se s ním obchodovat.

Podle předběžných údajů se má v tomto roce v Rusku urodit 87 milionů tun pšenice, což je podle Putina dosud nejvíce. Celkem se Rusové podle prezidenta chystají sklidit 130 milionů tun obilí.

Putin oznámil, že pokud sklizeň dopadne podle očekávání, země znovu posílí vývoz. Prezident uvedl, že rekord „…umožňuje nejen snadno uspokojit naše vlastní potřeby, ale také zvýšit dodávky na světový trh pro naše partnery, což je důležité pro globální trh s potravinami“.

Situace ve skladech obilí na Ukrajině je naopak stále problematičtější, píše DPA. „Dvacet milionů tun obilí musí opustit Ukrajinu za dobu kratší než tři měsíce,“ varovala evropská komisařka pro dopravu Adina Valeanová. Hrozí, že obilí, které se nepodaří vyvézt, bude blokovat místo pro další sklizně.

Kyjev navíc obviňuje svého souseda z drancování ukrajinských skladů obilí. Ruští vojáci zemědělské produkty buď odvážejí do své země, nebo je ničí. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pořadu německé stanice ARD Morgenmagazin řekl, že Rusko nyní obchoduje s ukrajinským obilím, kterého se zmocnilo na jihu Ukrajiny.

Televizní stanice CNN s odvoláním na zdroje námořní dopravy a na ukrajinské činitele informovala o tom, že ruská loď Matros Pozynič naložená obilím ukradeným Ukrajině byla vykázána z několika středomořských přístavů. Nyní kotví v syrském přístavu Latakíja, kde se zřejmě pokusí obilí přeložit na jinou loď, aby se zamaskoval jeho původ. Podle zdrojů CNN je přitom Matros Pozynič jedním ze tří plavidel, která jsou zapojená do prodeje uloupeného obilí.

V mnoha částech světa se letos čeká špatná sklizeň. Sankce, které Západ uvalil na Rusko a Bělorusko, totiž poškodily také vývoz hnojiv.