Průmysl chce vláda udržet i v nejkrizovějších scénářích dodávek plynu

Ekonomičtí ministři na včerejší poradě ujistili zástupce podnikatelů, že chtějí průmysl udržet v chodu i v nejkrizovějších scénářích dodávek plynu. Rizika, která mohou ve vztahu k dodávkám plynu nastat, jsou velmi vážná, nutné je proto hledat možnosti úspor. ČTK to řekl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy (SPD) Bohuslav Čížek. Ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič doplnil, že ministerstvo průmyslu a obchodu či vláda by měly vydávat doporučení pro podniky i domácnosti, jak a kde energie nejlépe ušetřit.

V nejhorších scénářích ministři podle Čížka počítají s tzv. technologickou spotřebou průmyslu, aby při omezení dodávek plynu nenastaly vážné technologické nebo ekonomické škody tam, kde nelze další úspory učinit, nedávají smysl či nelze zdroj minimálně krátkodobě nahradit.

Minčič upozornil na to, že některé podniky při vší snaze mohou dosáhnout úspor maximálně v jednotkách procent, neboť jsou například limitovány svými technologiemi. Více šetřit naopak dokáží firmy, které plyn využívají pouze na vytápění budov. Ocenil proto, že snížení spotřeby od začátku srpna do konce března příštího roku o 15 % proti průměru z posledních pěti let, na které se v úterý shodly státy Evropské unie, je pouze doporučením. Není podle něj možné, aby každá firma dokázala uspořit stejně.

Apel je podle Minčiče ale na to, aby každý podnik i domácnost spořily podle svých možností. „Nejpřirozenějším motivačním prostředkem k úsporám je cena a ta prudce roste,“ řekl.. Snahou vlády by ale mělo být vyloučit tzv. černé pasažéry, kteří se budou spoléhat na to, že „za ně“ ušetří ostatní podniky. To je podle Minčiče slabinou doporučujícího, nikoliv závazného opatření. Kabinet by měl případně uvést, jak bude úspory zkoumat a podporovat.

Jednání se podle Čížka zaměřilo i na vymezení tzv. nezbytných sektorů, tedy těch, bez kterých bude jen těžko fungovat kritická infrastruktura, ale prozatím nejsou nikde definované. „Doufáme sice, že vymezení nebude potřeba nikdy použít, ale stát by měl mít přehled pro jakékoliv situace a umět pak s nimi jasně pracovat a minimalizovat škody,“ řekl Čížek.

Čížek dále vyzdvihl kroky ministerstva průmyslu a obchodu a vlády ve vztahu k plnění zásobníků a ocenil dojednání terminálů na zkapalnělý plyn, úpravy vyhlášky o stavu nouze v plynárenství či některé úpravy energetického zákona.