Průměrná cena staršího bytu přesáhla 90 tis. korun za metr čtvereční

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů – realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality – za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 000 korun za metr čtvereční. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Průměrná cena staršího bytu v Česku podle EHS stoupla na 90 372 korun za metr čtvereční, zatímco na konci loňského roku to bylo 85166 korun. V Praze stoupla ze 112 000 (4. čtvrtletí loňského roku) na 122 896 korun. V Brně rostou ceny výrazně druhým rokem a dostaly se na hranici 92 100 Kč/m2 (loni 87 500 korun).

„Konec loňského roku jasně ukazoval na postupné ochlazení v podstatě všech důležitých regionů s výjimkou Jihomoravského kraje. Celospolečenská diskuze spojená se zdražováním hypoték a novými pravidly pro jejich udílení, která vstoupila v platnost od dubna, však aktivizovala všechny, kteří zvažovali koupi vlastního bydlení. Takže i pražské domácnosti, které ještě loni dávaly najevo, že ceny jsou na ně příliš vysoké, dokázaly sesypat úspory dohromady,“ řekl Jan Škrabánek, šéf digitální realitní služby Bezrealitky.

Průměrná cena prodaného staršího bytu v Praze oproti předchozímu kvartálu stoupla o 3,8 % na 7,8 milionu korun. To podle EHS ukazuje, že se výrazněji šetřilo na metráži bytu nebo lokalitě. Naopak v Brně cena celkově prodávaných bytů stoupla těsně na 5,9 mil. Kč, což naznačuje, že se kupovaly kvalitnější objekty než v předchozím období.

Na pražský růst cen reagovala i středočeská města. Krajský průměr u bytů poprvé překonal 75 000 korun za metr (76.966 Kč/m2) a oproti předchozímu kvartálu vyrostl skoro o 13 procent. I zde průměrná cena bytu rostla pomaleji a zastavila se těsně nad hranicí pěti milionů.

Naopak ceny rodinných domů podle studie EHS stagnují. Celorepublikový průměr se na konci kvartálu zastavil na ceně 47 500 korun za metr čtvereční. A to i přesto, že průměrná celková cena za prodaný objekt se v průběhu roku zvýšila o 25 % a zastavila se těsně pod hranicí 8,5 milionu korun. Ceny pražských rodinných domů dokonce klesly na 82 200 korun za metr (loni byly kolem 88 500).

Rostoucí ceny bydlení se Češi snažili kompenzovat. „Rostl zájem o starší byty před rekonstrukcí, poptávaly se nemovitosti s delší dojezdovou vzdáleností do spádových oblastí. V některých případech dokonce domácnosti začaly výrazněji slevovat i z podlahové plochy, což bylo v minulých letech v podstatě tabu,“ řekl Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. „V případě rodinných domů jsme pak byli svědky částečného odklonu od novostaveb a většího zájmu o starší nemovitosti určené ke generální přestavbě. Pokud tento trend přetrvá, mohl by mít pozitivní vliv na takzvané ‘oživování‘ mrtvých nemovitostí.“

Obrat nastal také na nájemním trhu, který kromě zvýšeného množství lidí zvažujících nájemní bydlení zasáhla také ukrajinská uprchlická krize. V Praze se nájmy po necelých dvou letech vracejí k předcovidovým cenám – 282 korun za metr čtvereční. Na nové maximum s 219 korunami za metr vystoupaly nájmy ve Středočeském kraji. V Brně a okolí se drží se na hodnotě 247 korun za metr jako na podzim loňského roku. Efekt uprchlické krize se projevil zejména v Karlovarském kraji, kde nájmy skokově stouply na 167 korun za metr.

„Rychleji než v hlavním městě nebo Brně by mohly nájmy růst v regionech. Ty se totiž na novou situaci, která i zde přivede do nájmů rekordní množství Čechů, musí teprve připravit. Nájemní bytový fond je zde většinou velice omezený, což se při zvýšené poptávce pochopitelně odrazí na cenách,“ míní Škrabánek.