Přes 40 % energie povinně z obnovitelných zdrojů! Europarlament schválil směrnici

Ilustrační foto: Pixabay

Do roku 2030 má být v Evropské unii 42,5 % energie z obnovitelných zdrojů. Jak již dříve uvedl web oenergetice.cz, prakticky to znamená nárůst podílu OZE na dvojnásobek. Již dnes se přitom řada energetiků křižuje, že tyto zdroje jsou nespolehlivé a způsobí další energetickou krizi. O schválení dané směrnice informoval na platformě X europoslanec Luděk Niedermayer.

„Velká většina 470 poslanců (120 proti) @Europarl_EN právě schválila výsledný text směrnice o obnovitelných zdrojích. Stanoví 42,5% cíl pro OZE v roce 2030, rostoucí podíl třeba v dopravě a topení/chlazení nebo nástup vodíku v průmyslu. A mimo jiné výrazně posílí energetickou nezávislost EU. Teď „jen“ začít konat. Cíl i prostředky máme,“ napsal Niedermayer na svém profilu.

Výsledný podíl OZE má dosáhnout Evropská unie v průměru za všechny státy. Dubnová dohoda v Radě Evropy byla taková, že si každá země určí svůj vlastní cíl, od 18 do 49 %. Což je logické, protože Česká republika určitě nemá takové podmínky pro využívání sluneční energie jako třeba Řecko. Otázka ovšem zní, jak chce pak toho průměrného cíle dosáhnout.

Další otázkou je, jak se budou legislativa a praxe dívat na dovoz energie. Protože existuje mezinárodní trh a řada zemí už připouští, že se bez dovozu neobejde.