Poptávka po ropě letos překoná úroveň před pandemií

Poptávka po ropě se v letošním roce bude nadále zvyšovat a v celém světě se dostane téměř na 102 miliony barelů denně. To znamená, že překročí úroveň, kde byla před pandemií covidu-19. Řekl to generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Haísám Ghais. Poptávka podle něj poroste i v dalších letech.

„OPEC je i nadále odhodlán podporovat stabilitu trhu s ropou,“ řekl šéf těžebního kartelu na energetickém fóru v Káhiře. Do roku 2025 se poptávka podle nynějších prognóz kartelu dostane zhruba na 110 milionů barelů denně.

Fotka od drpepperscott230 z Pixabay

Rusko v pátek oznámilo, že příští měsíc sníží produkci ropy o 500 000 barelů denně, což zdůvodnilo rozhodnutím západních zemí uplatňovat na ruskou ropu cenový strop. Západ odmítá ruskou ropu jako součást sankcí uvalených na Moskvu za její vojenskou agresi vůči Ukrajině.

Členem OPEC je 13 zemí, které poptávku po této surovině ve světě uspokojují zhruba z jedné třetiny. Rusko členem OPEC není, je ale součástí skupiny spolupracujících zemí, společně s OPEC označované OPEC+.

Rusko navzdory západním sankcím dokáže pro svou ropu a další suroviny nacházet nová odbytiště, zejména v Asii. V loňském roce, kdy už platily sankce, produkce ropy v Rusku vzrostla o dvě procenta na 10,7 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy se v pátek v reakci na oznámení o chystaném snížení těžby v Rusku zvýšily. Severomořský Brent, což je hlavní měřítko vývoje cen ropy ve světě, zdražil o více než dvě procenta nad 86 dolarů za barel. Za týden je dražší o více než osm procent. Zdroje z OPEC i část analytiků očekávají, že cena se letos vrátí nad 100 dolarů za barel.