Polská vláda chystá kompenzaci drahé energie domácnostem

Polská vláda hodlá v příštím roce poskytnout domácnostem subvence v hodnotě nejméně 1,5 mld. PLZ (více než 8 mld. Kč), aby tak kompenzovala negativní dopady rostoucích cen energie. Oznámil to podle agentury Reuters polský premiér Mateusz Morawiecki. Upozornil, že v rozpočtu je prostor pro energetické subvence domácnostem v rozsahu až 5 miliard zlotých.

Evropa v letošním roce zažívá prudký růst cen plynu, který vede rovněž ke zdražování elektřiny. „Je to věc, která je pro mě prioritou. Řešení, jež navrhujeme, má hodnotu 1,5 miliardy zlotých. Pokryjeme tím 2,6 milionu domácností,“ uvedl dnes polský ministr ochrany ovzduší a životního prostředí Michal Kurtyka. Dodal, že vládní podpora by měla směřovat k nejchudším domácnostem a v případě čtyřčlenných domácností by její roční hodnota mohla dosahovat 700 zlotých (téměř 4000 Kč).

Finanční podpora bude podle Kurtyky nabídnuta sociálním skupinám, u kterých náklady na energii tvoří „významnou část“ rozpočtu domácnosti, jako jsou důchodci či rodiny s větším počtem dětí, píše polská zpravodajská agentura PAP.

Ministr rovněž slíbil, že všichni spotřebitelé energie budou v zimním období chráněni a žádné domácnosti nebude možné přerušit dodávky elektřiny. Dodal, že připravil také opatření na podporu energetických podniků.