Polská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 6,5 %

Polská centrální banka zvýšila základní úrok o půl procentního bodu na 6,5 procenta. Uvedla to na svém zasedání k měnové politice, kterou dál zpřísňuje kvůli vysoké inflaci.

Zvýšení úrokové sazby je podle agentury Bloomberg nižší, než čekali analytici. Banka totiž musí vyvažovat nutnost zvedat úroky oproti rostoucím obavám ze zpomalování ekonomiky.

Někteří ekonomové se domnívají, že Polsko by se letos mohlo dostat do technické recese, jak ekonomové nazývají alespoň dva mezičtvrtletní poklesy hrubého domácího produktu (HDP) po sobě. Vzhledem k vysoké inflaci ale většina z nich tvrdí, že další zpřísňování měnové politiky je nevyhnutelné.

„Věřím, že je to od centrální banky velmi rozumné rozhodnutí,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom společnosti PKO BP Piotr Bujak. „Pokud bude zlotý trvale pod nadměrným tlakem s negativními důsledky pro střednědobý výhled inflace, stále bude možnost reagovat. Reagovat na hrozbu recese by bylo mnohem obtížnější,“ dodal.

Inflace v Polsku bude letos v rozmezí 13,2 až 15,4 procenta a v roce 2023 mezi 9,8 a 15,1 procenta, uvedla banka ve své dnešní projekci. Růst hrubého domácího produktu (HDP) banka odhaduje na 3,9 až 5,5 procenta v letošním roce, na 0,2 až 2,3 procenta v roce 2023 a 1,0 až 3,5 procenta v roce 2024.

Polská centrální banka zahájila zvyšování úroků loni v říjnu. Připojila se tak k centrálním bankám v Česku a Maďarsku, které začaly úroky zvyšovat již loni v červnu. Rumunská centrální banka ve středu zvýšila úrokové sazby nejvíce za více než deset let. Nejvyšší základní sazbu v Evropské unii má nyní Maďarsko, tamní centrální banka ji koncem června zvýšila o 1,85 procentního bodu na 7,75 procenta.

V Maďarsku dnes centrální banka překvapivě zvýšila svou týdenní depozitní sazbu o nevídané dva procentní body na 9,75 procenta. Snaží se tak oslabit pád forintu, který se po červnovém zvýšení základního úroku, který trhy zaskočil, propadl tento týden na svá rekordní minima. Maďarská vláda se národní měnu snaží podpořit prohlášením, že udrží na uzdě rozpočtový schodek.

Maďarský forint letos odepsal asi devět procent. Po dnešních komentářích posílil ze svého středečního dosavadního minima.