Pokud vývoj potvrdí odhady ČNB, sazby zřejmě ještě v červnu porostou

Pokud aktualizace dat na základě posledního vývoje ekonomiky potvrdí odhady ve stávající květnové prognóze České národní banky, tak je vysoká pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB na svém zasedání 22. června opět zvýší úrokové sazby. Vyplývá to z vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Aktualizace ukáže, zda se potvrzuje stávající prognóza. Pokud by se potvrzovala, tak ta pravděpodobnost (pozn. růstu úrokových sazeb) je vysoká,“ řekl Rusnok.

Naposledy rada ČNB zvýšila úrokové sazby na jednání 5. května. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Červnové zasedání bude posledním pro Rusnoka, který ke konci června ve své funkci končí. Novým guvernérem se k 1. červenci stane stávající člen rady Aleš Michl. Ten již avizoval, že na svém prvním měnovém zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Na konci června kromě Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi ČNB Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Prezident Miloš Zeman může Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale i jmenovat místo nich úplně nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka. Michl s dalším členem rady Oldřichem Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování sazeb, přičemž jsou v tomto názoru v bankovní radě v menšině. Prezident ale může svými kroky ohledně jmenování dalších členů poměr hlasování v bankovní radě podle ekonomů obrátit.

„Nevím, kdo budou ti další členové bankovní rady. Na druhou stranu jsem optimista v tom, že ta instituce je robustní, že rozhoduje demokraticky. Je potřebná většina členů rady pro všechna důležitá rozhodnutí,“ upozornil Rusnok. Výhoda ČNB je podle něj v tom, že v zákoně má jasně uvedeno, co má dělat, jaké má cíle a jaké k tomu má i prostředky.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská označila reakci trhu na jmenování Michla guvernérem ČNB jako reflexi nejistoty ohledně potenciální změny směřování ČNB. „Bude důležité obsazení celé bankovní rady, protože guvernér není ta jediná osoba, která rozhoduje. Trh nevěří tomu, že inflaci vysedíte,“ uvedla. Také podle jejího odhadu rada ČNB v červnu úrokové sazby ještě zvýší.

Komentář SH:

Červnové zvýšení úrokových sazeb České národní banky považujeme za nejvýše pravděpodobné. Dosavadní ekonomické prognózy banky ne že by se neplnily, ony byly vysoko přeplněny. To bankovní rada nejspíše shledá i na svém zasedání za měsíc. Otázka asi bude pouze o kolik se mají sazby zvýšit. Aby to nevypadalo jako Rusnokův truc proti Michlovi, aby ČNB neztratila svou důvěryhodnost (což je téma zcela klíčové) a aby přitom všem bylo jasné, jak to s tou inflací doopravdy je a jak to s ní banka myslí do budoucna.