Pokračuji, říká Biden. Největší šanci na vítězství by prý ale měla Obamová

Fotka od Tibor Janosi Mozes z Pixabay

Joe Biden potvrdil, že pokračuje v prezidentské kampani, přestože jiní kandidáti by podle průzkumů měli větší šance porazit Donalda Trumpa. „Neodcházím, říká Biden, protože tlak na vypadnutí roste,“ napsal například web bbc.

Podle britského veřejnoprávního webu Biden ve středu pracoval na uklidnění vysokých demokratů a zaměstnanců ve své kampani. Sešel se i s guvernéry jednotlivých států, včetně těch, u nichž se spekulovalo, že by ho mohli nahradit.

Mezitím však roste náskok Donalda Trumpa v průzkumech a podle všeho i tlak, aby Biden přenechal svou kandidaturu někomu jinému. Jako nejpravděpodobnější kandidátka bývá zmiňována viceprezidentka Kamala Harris. Většina médií uvádí, že v případě Bidenova odstoupení ji nikdo nedokáže o kandidaturu připravit. K jejím významným přednostem patří, že se v minulosti snažili republikáni na ní najít cokoliv závadného a nepodařilo se.

Průzkumy ale naznačují, že největší šance porazit Trumpa by měla manželka bývalého prezidenta Michelle Obamová. The Economic Times napsaly, že její nominace by byla nejlepším rozhodnutím demokratů. Podle průzkum by mohla favorita porazit až o 11 %. V minulosti svou nominace ale opakovaně vyloučila. Podle analytiků, na něž se The Economic Times odvolává si ale nechává dveře otevřené.