Podnikatelská nálada v Německu se zlepšila

Podnikatelská nálada v Německu se v únoru znovu zlepšila, její index se zvýšil na 91,1 z aktualizované lednové hodnoty 90,1 bodu. Dnes to oznámil mnichovský ekonomický institut Ifo. Šéf institutu Clemens Fuest uvedl, že očekávání firem z budoucího vývoje jejich podnikání se zlepšila.

Ilustrační foto: Ostroj

„Současná situace byla sice hodnocena o něco méně příznivě, německá ekonomika se ale pozvolna propracovává ze slabé fáze,“ sdělil Fuest.

Ve zpracovatelském průmyslu index podnikatelské nálady vzrostl na nejvyšší úroveň od května loňského roku. Důvodem zlepšení jsou výrazně lepší očekávání podniků. Ty ale o něco hůře hodnotí aktuální situaci, neboť mají méně nových zakázek.

V sektoru služeb se podnikatelské klima zlepšilo již popáté v řadě. Podnikatelé uvedli, že jsou se současnou situací o něco spokojenější a že s větší důvěrou hledí na nadcházející měsíce. Velmi dobře se podle Ifo vyvíjí nálada především v hotelnictví, gastronomii a turistickém ruchu.

Méně skeptická očekávání hlásí také sektor obchodu. Velkoobchod i maloobchod podle Ifo již za sebou zanechaly loňský propad podnikatelské nálady. Situace se lepší i ve stavebnictví, kde ale zůstává značný pesimismus z budoucího vývoje.