Pět zemí EU chce prodloužit zákaz dovozu obilí z Ukrajiny

Ilustrační foto: NoName 13 z Pixabay

Polsko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko podporují návrh prodloužit zákaz dovozu obilí z Ukrajiny do svých zemích do konce letošního roku. Podle agentury Reuters to řekl polský ministr zemědělství Robert Telus. Platnost současného zákazu skončí 15. září.

Evropská unie umožnila v květnu těmto pěti zemím sousedícím s Ukrajinou zakázat na svém trhu prodej ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkového semene a slunečnicových semen. Tranzit těchto komodit do dalších zemí ale není omezen. Zákazem dovozu ukrajinských zemědělských produktů se země snaží chránit domácí zemědělce.

Rusko v polovině července odstoupilo od takzvaných černomořských obilných dohod. Ty umožňovaly Ukrajině bojující proti Rusku vyvážet obilí a další zemědělské produkty i přes ruskou blokádu v Černém moři. Rusko po odstoupení od dohody zintenzivnilo útoky na ukrajinské přístavy, což vedlo k výraznému poškození exportní infrastruktury.

Na dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU, hlavně obilovin a drůbežího masa, si stěžují i čeští zemědělci. Podle Agrární komory i Zemědělského svazu mají zemědělci přebytky z loňské produkce a může hrozit, že nebudou mít kam uskladnit letošní úrodu. Podle komory by Česko, stejně jako Polsko nebo Slovensko, mělo zavést na dovoz některých komodit embargo.

Agrární komora oznámila, že se letos v ČR sklidilo 7,47 miliony tun základních obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene, ovsa a triticale. Oproti loňsku je to o 1,3 procenta méně. Vyplývá to z informací komoditní rady pro obiloviny komory z tohoto týdne. Žně se oproti loňsku zpozdily, ale prakticky jsou teď u konce, sklizeno je 99 % ploch. Průměrný výnos dosáhl 6 tun na hektar, loni to bylo 5,83 tuny.

Poslední odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) před dvěma týdny uváděl, že letos se základních obilovin sklidí 7,123 milionu tun. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci řekl, že i data Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) potvrzují, že sklizeň je prakticky u konce. Ocenil práci českých zemědělců, kteří stojí na začátku výrobního řetězce produkce potravin.

Řepky se podle Agrární komory sklidilo 1,29 milionu tun. Výnos je zhruba stejný jako loni, dosáhl 3,4 tuny na hektar. Kukuřice zemědělci sklidili 574 883 tun, loni to bylo 637 391 tun, uvedla komora. Sklizeň základních obilovin spolu s kukuřicí tedy dosáhla 8,056 milionu tun, meziročně je o dvě procenta nižší. Loni to bylo 8,218 milionu tun.

Podle komory se žně zpozdily kvůli vydatným dešťům na přelomu července a srpna prakticky v celé zemi a lze očekávat, že část úrody bude mít horší kvalitu. Větší část sklizně obilovin tedy bude směřovat na výrobu krmných směsí pro hospodářská zvířata. V dřívějších letech byl poměr krmné pšenice na skladech zhruba 60 %, letos to bude spíše 70 procent. Výborný upozornil na to, že se objevily i případy, kdy kvalita pšenice je tak nízká, že jí nelze použít ani jako krmnou a musí se smíchávat například se sójou, aby se dala vůbec použít jako krmivo.