OPEC+ bude v červnu pokračovat v dohodnutém zvyšování těžby

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem budou pokračovat v postupném zvyšování produkce dohodnutém loni v létě. Skupina nazývaná OPEC+ tak v červnu zvýší těžbu ropy asi o 432.000 barelů denně. Skupina to uvedla ve včerejším oznámení. OPEC+ odolává výzvám k výraznějšímu zvýšení těžby a tvrdí, že současné vysoké ceny jsou způsobeny geopolitickou situací a přerušením dodávek, za což není skupina zodpovědná. Naopak upozorňuje na riziko poklesu poptávky kvůli novým koronavirovým omezením v Číně.

Skupina OPEC+ se předloni v dubnu dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles poptávky po ropě a následný cenový propad v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině roku 2020 ale skupina začala omezení těžby postupně zmírňovat a loni v červenci se dohodla, že bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400 000 barelů. Po revizi základní úrovně produkce se tento údaj zvýšil na 432 000 barelů.

Nejnovější zasedání se konalo na pozadí prudce rostoucích cen ropy a den poté, co Evropská unie navrhla postupné embargo na ruskou ropu v rámci dalšího souboru sankcí vůči Moskvě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Cena ropy Brent v březnu vystoupila na více než 139 USD za barel, nejvýše od roku 2008. Reagovala tak na ruskou invazi na Ukrajinu, která prohloubila obavy o plynulost zásobování, které už předtím přispívaly k růstu cen. V reakci na dnešní zprávu OPEC+ cena Brentu vzrostla asi o dva dolary na více než 112 dolarů za barel.

Embargo na ruskou ropu zřejmě přesune dodávky suroviny do Asie a výrazně sníží těžbu v Rusku. EU pak bude usilovat o dodávky z dalších zemí. Oba tyto faktory zřejmě povedou k dalšímu zvýšení ceny, varovala agentura Reuters. Analytici už delší dobu upozorňují, že kapacitu na zvýšení dodávek má pouze Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Pokud by ale těžbu zvýšily bez předchozí dohody, mohlo by to způsobit rozpory s Ruskem a ukončit činnost OPEC+. Generální tajemník OPEC Mohammad Barkindo tento týden varoval, že není v silách ostatních producentů nahradit vývoz z Ruska, který činí 7 milionů barelů denně.

Rusko patří mezi největší světové vývozce ropy. Na celosvětových dodávkách se podílí přibližně 12 procenty a Evropa je největším odběratelem ruské ropy.

Další jednání OPEC+ o těžbě je naplánováno na 2. června. Skupina se na celosvětové těžbě ropy podílí více než 40 procenty.