Nezaměstnanost v USA vzrostla na 3,7 procenta, vzniklo ale více míst

Ilustrační foto: Pixabay

Americká ekonomika vytvořila v květnu 339 000 pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti ale vzrostla o 0,3 procentního bodu na 3,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo práce. Zpráva naznačila, že trh práce zůstává silný a ekonomika je daleko od obávané recese, i když se objevují další slabé oblasti.

Nová pracovní místa vznikla zejména v kvalifikovaných a podnikatelských službách, státní správě, zdravotnictví, stavebnictví, dopravě a skladování a sociální pomoci. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že v květnu vznikne zhruba 190 000 pracovních míst.

Údaj za duben statistici zpřesnili směrem nahoru. Revize dat ukázala, že vzniklo 294 000 míst místo původně uváděných 253 000 míst. U míry nezaměstnanosti analytici čekali zvýšení na 3,5 procenta.

Zpráva ale také ukázala, že ustupují mzdové tlaky, což by mohlo poskytnout určitou úlevu představitelům americké centrální banky (Fed), kteří se snaží dostat inflaci zpět k dvouprocentnímu cíli. Průměrný hodinový výdělek stoupl o 0,3 % po dubnovém zvýšení o 0,4 procenta. Meziroční růst mezd pak zpomalil na 4,3 % z dubnových 4,4 procenta. Před pandemií se meziroční růst mezd pohyboval kolem 2,8 procenta.

Finanční trhy se domnívají, že teď existuje více než 70% pravděpodobnost, že Fed na svém zasedání 13. a 14. června ponechá základní úrokovou sazbu beze změny. Od loňského března Fed zvýšil základní úrok o 5 procentních bodů.