New York Times vyzvaly Bidena k odstoupení z prezidentské kampaně

Foto: Jon Tyson on Unsplash

New York Times vyzvaly Joe Bidena, aby neusiloval o další prezidentský mandát. Bylo by to podle listu největší veřejnou službou, kterou může vykonat.

Prestižní americký list to zveřejnil mj. na svých webových stránkách. O článku informují i další významné servery. Důvodem je zřejmě nepovedená prezidentská debata. Celosvětově se diskutuje o tom, zda je současný prezident schopen vykonávat další mandát s ohledem na své zdraví i mentální kondici.

„Donald Trump se ukázal jako výrazné ohrožení této demokracie – nevyzpytatelná a sobecká osobnost nehodná důvěry veřejnosti. Systematicky se pokoušel podkopat integritu voleb,“ napsala mimo jiné tzv. redakční rada New York Times. Nicméně mí zřejmě pochybnosti o schopnosti Joe Bidena ve volbách zvítězit. „Největší veřejnou službou, kterou může pan Biden nyní vykonat, je oznámení, že se nebude dále ucházet o znovuzvolení,“ napsala.

Podle CNBC tlak na odstoupení z kampaně zvažuje i řada podporovatelů a donátorů demokratické strany. „Pravda, kterou teď musí pan Biden čelit, je ta, že neuspěl ve svém vlastním testu,“ napsaly New York Times k výsledku debaty.

Nahradit demokratického kandidáta na prezidenta v tomto bodě volebního cyklu by pro stranu bylo nejen politicky riskantní, ale také velmi obtížné, napsal web CNBC s tím, že musel sám odstoupit.