Nevhodný vánoční dárek dostala polovina Čechů, nejčastěji od tchýně

Nevhodný vánoční dárek dostalo podle aktuálního průzkumu nákupního rádce Heureka.cz 51 procent Čechů, kteří používají internet. Nejčastěji se do vkusu obdarovaného netrefily tchýně či švagrové. Dotazované většinou nepotěšily nekvalitní a levné produkty, dále zboží po záruce. Úspěch příliš neslavily ani praktické dary, mezi nejhoršími se umístily smetáček s lopatkou, cedník nebo odpadkový koš. Nevhodný vánoční dárek 15 % lidí dalo někomu jinému, 6 % Čechů se ho pokusilo vyměnit, 3 % respondentů se ho snažily prodat.

V případě rodiny se výběr vánoční daru někdy podle průzkumu nezdařil každému. Nejméně chybovaly partnerky nebo manželky. Možnost, že od nich dostaly nevhodný dárek, označila 4 % dotázaných. Úspěch neslaví podle ředitele nákupního rádce Heureka.cz Jana Mayera většinou věci, u kterých je zřejmé, že darující obdarovaného nezná. Nevyplácí se podle něj ani přílišná snaha o humor.

Nevhodných darů se Češi snaží zbavit různými způsoby. Kromě výše zmíněných je 13 % lidí uložilo do skříně k těm z minulých Vánoc, 3 % dotázaných je dalo na charitu. Ovšem podle 49 % lidí není žádný dárek nevhodný.

Máme tip pro letošní drahou zimu: pantofle komfortní, mimořádně teplé. Foto: Pixabay

Pod stromeček si budou Češi letos podle analýzy Heureky nadělovat ve velkém „chytré“ hodinky, sluchátka, ale i další „chytré“ vybavení do domácnosti jako světla, zásuvky nebo robotické vysavače. „I když se o tomto trendu mluví delší dobu, nastal čas, kdy do toho lidé budou ochotni konečně trochu investovat,“ řekl Mayer. Hitem letošních Vánoc budou podle něj také elektrokoloběžky pro děti i dospělé, elektrokola či paddleboardy. Dárkům pro děti bude dominovat cokoliv s tematikou animovaného seriálu Tlapková patrola, dodal.
Průzkum k nevhodným darům Heureka.cz provedla na konci září mezi 1664 respondenty.