Německo se podle kancléře Scholze vyhne recesi

Německý kancléř Olaf Scholz vyjádřil přesvědčení, že Německo se navzdory energetické krizi nedostane do hospodářské recese.

„Jsem pevně přesvědčený o tom, že k tomu nedojde, že se nedostaneme do recese,“ řekl Scholz v rozhovoru s šéfredaktorem agentury Bloomberg Johnem Micklethwaitem před odjezdem na Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu. „Ukázali jsme, že na obtížné situace dokážeme reagovat.“

Ilustrační foto: Pixabay

Německá vláda přitom ve svém říjnovém hospodářském výhledu předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa v letošním roce klesne o 0,4 procenta. Spolkový statistický úřad minulý týden oznámil, že v loňském roce růst německé ekonomiky zpomalil na 1,9 % z předloňských 2,6 procenta.

Německou ekonomiku loni zasáhlo omezení dodávek zemního plynu z Ruska, které vedlo k růstu cen energie v Evropě. V posledních měsících se však ceny energie snižují, k čemuž kromě mírné zimy přispívá rovněž snaha Německa zvyšovat dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG), upozornila agentura AFP.

Scholz v sobotu oficiálně otevřel terminál na LNG v Lubminu na pobřeží Baltského moře. Pro Německo je to po terminálu v severoněmeckém Wilhelmshavenu druhé plně zprovozněné zařízení na opětovné zplynování LNG. Scholz na ceremonii prohlásil, že Německo zimu dobře zvládne a že zásobování plynem je zajištěno.

Svaz německého průmyslu (BDI) dnes nicméně předpověděl, že německá ekonomika letos klesne o 0,3 procenta a německý průmysl se bude nadále potýkat s energetickou krizí, kterou vyvolala ruská invaze na Ukrajinu. Podle prezidenta BDI Siegfrieda Russwurma budou sestupné tendence v německé ekonomice převládat začátkem letošního roku, zatímco na jaře by se hospodářská situace měla začít zlepšovat.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.