Německo přebírá kontrolu nad německou součástí ruské Rosněfti

Německá vláda kvůli zajištění energetické bezpečnosti země přebírá kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a nad jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing. Oznámilo to dnes spolkové ministerstvo financí.

Ilustrační foto. Pixabay

Správu vláda svěřila Spolkové agentuře pro sítě, která je v Německu síťovým regulátorem. Agentura převzetím německé části ruského podniku Rosněfť získává kontrolu nad jeho podíly v rafineriích PCK ve Schwedtu, MiRo v Karlsruhe a Bayernoil ve Vohburgu.

Ministerstvo financí uvedlo, že vláda převzetím německé části Rosněfti do správy postupuje podle zákona o energetické bezpečnosti a že toto rozhodnutí je základem pro zachování provozu rafinerie v braniborském Schwedtu, kde drží většinu Rosněfť. Tato rafinerie je klíčová pro zásobování východního Německa ropnými produkty, z hlediska energetické bezpečnosti je ale slabým článkem, neboť zpracovává ropu z Ruska, která do zařízení proudí ropovodem Družba.

Komentář SH:

Ejhle, jak hluboce je Německo závislé na energii z Ruska! A jak dlouho mu trvalo, než přistoupilo ke znárodnění těchto závislostí. Aby ne, když o těchto záležitostech rozhodují spolkový kancléř Olaf Scholz, ministr financí Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke.

Rosněfť se podílí na zpracovatelské kapacitě ropy v Německu asi 12 procenty, což z ní činí jednu z největších rafinerských společností v zemi. Německo se ale snaží dosáhnout nezávislosti na energetických surovinách z Ruska.