Německo by se podle institutu Ifo mělo vyhnout zvyšování daní

Budoucí německá vláda by se měla zaměřit na zajištění hospodářského růstu a vyhnout se zvyšování daní, které by zotavování ekonomiky z koronavirové krize brzdilo. Uvedl to mnichovský ekonomický institut Ifo. V Německu se v září budou konat parlamentní volby.
„Daň z majetku v Německu by byla pro domácí i zahraniční investory jasným signálem, aby v Německu nestavěli žádné nové továrny a byty a nevytvářeli nová pracovní místa,“ prohlásil podle agentury DPA prezident institutu Clemens Fuest.

K udržení státního dluhu pod kontrolou je podle Fuesta mimo jiné zapotřebí zlepšit daňové podmínky pro soukromé investice, inovace a zaměstnanost. Zároveň by se měly přehodnotit subvence a státní výdaje, které nejsou zaměřeny na veřejné investice.

Státní programy k podpoře poptávky považuje institut za nepotřebné. „Za koronavirové krize se zvýšily soukromé úspory. Proto lze po znovuotevření uzavřených sektorů ekonomiky tak jako tak očekávat silnou spotřebitelskou poptávku,“ řekl Niklas Potrafke, který stojí v čele centra Ifo pro veřejné finance.

Potrafke rovněž uvedl, že platnost takzvané dluhové brzdy zakotvené v ústavě může ještě v příštím roce zůstat pozastavena. „Její úplné odstranění či trvalé pozastavení by však bylo naprosto špatným signálem,“ dodal.