Německá vláda s odbory a zaměstnavateli hledá řešení vysoké inflace

Německý kancléř Olaf Scholz spolu s dalšími členy vlády, zástupci centrální banky, zaměstnavateli, odbory a ekonomy ustavili grémium, ve kterém hledají řešení rychle rostoucí inflace. Jednání, která začala včera, by měla do podzimu nabídnout konkrétní řešení, řekl na tiskové konferenci kancléřův mluvčí Steffen Hebestreit. To zmínil i Scholz, podle kterého bude úkolem příštích týdnů najít nástroje a cesty, jak na nynější dramatickou situaci reagovat.

„Naše společnost je silná. Silnější, než se mnozí domnívají,“ řekl po jednání Scholz, podle kterého Německo čelí historické výzvě. „Musíme se připravit na to, že situace se v dohledné době nezmění.“  Zdůraznil, že hlavní je udržet jednotu společnosti, k čemuž má přispět i nový formát společných jednání.

„Dnešním cílem bylo najít společné pochopení situace, ve které se naše země ocitla. V příštích týdnech budeme připravovat nástroje a hledat cesty, jak na současné historické výzvy zareagovat,“ řekl spolkový kancléř. „Jedno je jisté, jsme jednotní a chceme, aby naši občané tuto dobu dobře přestáli. Školáci, důchodci, podnikatelé i jejich zaměstnanci.“

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen v Německu v červnu sice zpomalilo na 7,6 procenta z květnové hodnoty 7,9 procenta, nadále je ale na nejvyšší úrovni od přelomu let 1973 a 1974, kdy se následkem první ropné krize také prudce zvýšily ceny minerálních olejů. Také nyní inflaci prudce zvyšují ceny energetických surovin a energií, částečně v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, kvůli části analytiků ale i kvůli energetické politice v EU.

Spotřebitelské ceny v Německu loni meziročně vzrostly o 3,1 procenta, nejvíce od roku 1993. Letos vládní prognóza počítá s růstem o 6,1 procenta. Vláda kvůli rostoucím cenám přijala už několik jednorázových opatření, která mají lidem pomoci kompenzovat následky pandemie a růst cen energií.

Scholz v nedělním rozhovoru ve veřejnoprávní televizi ARD řekl, že rostoucí náklady na vytápění považuje za sociální výbušninu. Proto chce spolu s ekonomy, zaměstnavateli a odbory najít dlouhodobější možnosti úlev.

Jak přesně budou takové kroky vypadat, zatím ale není jasné, protože s žádnými výsledky se na dnešní začátek dialogu nepočítalo. Německá média s odvoláním na zdroje v kancléřství ale ještě před schůzkou zmiňovala jednorázovou nezdanitelnou částku, a rovněž to, že by se odbory z protiinflačních důvodů vzdaly požadavků na zvyšování mezd v kolektivních smlouvách.

Komentář SH:

Německá vláda se ocitá v podobných kleštích, jako ta česká. Je nucena pomoci lidem i podnikům, ale přitom nepodporovat inflaci. To je kvadradura kruhu. Zatím tedy došlo na politické apely: udržet jednotu silné společnosti, společně čelit historickým výzvám…  Má to jistě svůj význam, ale čeká se řešení. Řešení „historické výzvy“, do které politická vedení Německa a EU své občany samy vmanipulovaly. Tak snad na podzim…

Otázka mezd bude jedním z třecích ploch vyjednávání. Šéf odborů Ver.di Frank Werneke v televizi ARD vyloučil zdrženlivé mzdové požadavky. Podle něj lze očekávat, že ceny budou dlouhodobě vysoké, proto je nutné upravit mzdové tarify. Podobně se vyjádřil i šéf odborů IG Metall Jörg Hofmann. Také spolupředsedkyně Scholzových sociálních demokratů (SPD) Saskia Eskenová odmítá, aby cílem bylo nezvyšování mezd.

Výhrady k plánům kancléřství má také opoziční Konzervativní unie (CDU). Ta uvedla, že vláda opomenula pozvat do poradního sboru některé důležité představitele. „Mimo jiné opozice, spolkové země, obce,“ řekla poslankyně Gitta Connemannová, která předsedá sdružení konzervativní unie CDU/CSU pro malé a střední podniky.

Pod tlakem bude i ministr financí Christian Lindner, který je šéfem liberálních svobodných demokratů (FDP). Lindner odmítá zvyšovat zadlužení a v příštím roce chce opět dodržovat rozpočtovou disciplínu. O současných dluzích Lindner hovoří jako o budoucích daních, které vnímá jako hospodářskou brzdu.