Německá inflace vystoupila na třináctieté maximum

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v červenci zrychlil na 3,1 % z červnových 2,1 procenta. Inflace se tak vyšplhala na třináctileté maximum. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Odboráři na údaje reagovali výzvou k výraznému zvyšování mezd, napsala agentura Reuters.

Statistický úřad upozornil, že za zrychlením meziročního růstu cen z velké části stojí dočasné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) loni v červenci, ke kterému Německo přikročilo ve snaze o zmírnění hospodářských dopadů koronavirové krize. Na začátku letošního roku se sazby DPH u téměř veškerého zboží a služeb vrátily na původní úrovně.

„Z dnešní perspektivy se neočekává trvalejší vzestup inflace,“ uvedlo německé ministerstvo hospodářství s odkazem na vliv dočasného snížení DPH. Ekonom Carsten Brzeski ze společnosti ING nicméně varoval, že další tlak na růst spotřebitelských cen by mohly vyvolávat výpadky v dodavatelském řetězci a vyšší ceny komodit. „Nevylučuji, že inflace bude na konci letošního roku přesahovat 4 procenta a ovlivní mzdová jednání v příštím roce,“ dodal.

K výraznějšímu zvyšování mezd v reakci na údaje o inflaci vyzval odborový svaz Verdi. „Právě kvůli rostoucím cenám potřebujeme silné zvyšování mezd pro zaměstnance,“ řekla agentuře Reuters místopředsedkyně svazu Andrea Kocsisová.

Německá inflace se v červenci dostala výrazněji nad cílovou úroveň Evropské centrální banky (ECB). Cílem ECB je, aby se meziroční růst cen v eurozóně pohyboval těsně pod dvěma procenty. Německo je největší ekonomikou, kde se platí jednotnou evropskou měnou euro.

ECB se snaží podporovat inflaci a hospodářský růst v eurozóně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad červencového vývoje inflace v celé eurozóně v pátek. V červnu růst spotřebitelských cen v eurozóně zpomalil na 1,9 procenta z květnových dvou procent.

ECB se snaží podporovat inflaci a hospodářský růst v eurozóně mimořádně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Banka na červencovém zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula procent, beze změny zůstaly také programy nákupů aktiv. ECB zároveň slíbila, že úrokové sazby v eurozóně zůstanou na rekordně nízké úrovni ještě delší dobu.

Komentář SH:

Inflace sílí u nás, na Slovensku, v USA i Německu. Jen ECB drží úrokové sazby na nule a posílá do oběhu nové a nové peníze nákupem dluhopisů, tvrdíc, že případná inflace bude jen krátkodobá. Co je to přesně za termín – těžko říci. Pět procent na konci roku je docela dost a němečtí odboráři by asi neplašili, kdyby to s tou inflací nebylo vážné.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann v reakci na příslib ECB vyjádřil znepokojení z vyhlídek na to, že úrokové sazby v eurozóně se budou na mimořádně nízké úrovni držet příliš dlouho. Dodal, že jeho poradci předpokládají, že inflace v Německu se letos dostane do blízkosti 5 procent.