Německá centrální banka o dvě třetiny zhoršila výhled ekonomiky

Císař Vilém vypadá ustaraně. Ilustrační foto: Tama66 z Pixabay

Německá centrální banka snížila odhad růstu německé ekonomiky v příštím roce na 0,4 procenta z dříve předpokládaných 1,2 procenta. Mírně však zlepšila výhled pro letošní rok, ve kterém se hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle její nové prognózy sníží pouze o 0,1 procenta. V předchozím výhledu banka letošní hospodářský pokles odhadovala na 0,3 procenta, napsala agentura DPA.

„Německá ekonomika se v příštích letech zotaví, ačkoli to bude se zpožděním,“ napsala centrální banka ve své zprávě. Hospodářskou aktivitu v Německu nyní podle zprávy brzdí zejména přetrvávající slabá zahraniční poptávka po průmyslovém zboží, omezená soukromá spotřeba a vysoké náklady na financování investic, které jsou důsledkem zpřísňování měnové politiky.

„Na začátku příštího roku by se však německá ekonomika měla vrátit k růstu, který by měl postupně nabírat na tempu,“ píše banka. V roce 2025 by měl hospodářský růst činit 1,2 procenta a v roce 2026 by měl dosáhnout 1,3 procenta. Banka rovněž předpověděla, že průměrná inflace v Německu se napřesrok sníží na 2,7 procenta z předpokládaných 6,1 procenta v letošním roce.

„Ceny energie prudce klesají a výrazně klesají i ceny potravin. Jádrová sazba (bez energie a potravin) letos dosáhne svého vrcholu 5,1 procenta. V příštím roce také výrazně klesne na 3 %. Pak už nebudou překážky v zásobování tak velkým problémem a ziskové marže se normalizují,“ předpokládá Bundesbank.

Bankéři se ve zprávě věnují také veřejným financím. Ty podle nich těží z toho, že dočasná podpůrná opatření postupně končí. „To je důležitější než zvyšování výdajů například na obranu a důchody. Poměr schodku tak klesne na 2 % v roce 2023 a na 1,3 % v roce 2024. V dalších letech zůstává nezměněn. Míra zadlužení klesá a v roce 2026 bude opět blízko 60 procentům. Po rozhodnutí Spolkového ústavního soudu o dluhové brzdě je orientace finanční politiky a její vliv na ekonomiku zejména pro období od roku 2025 nejistá,“ varuje však banka.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.