Nálada mezi německými exportéry je nejlepší od začátku války

Ilustrační foto: Pixabay

Nálada mezi německými exportéry se v dubnu dostala na nejlepší úroveň od zahájení ruského útoku na Ukrajinu. Výrazně se zlepšila například exportní očekávání v automobilovém průmyslu. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil mnichovský výzkumný institut Ifo.

Index očekávání německých exportérů v dubnu vzrostl na 6,9 bodu z březnových 4,1 bodu. Nachází se tak na nejvyšší úrovni od loňského února. „Silný hospodářský vývoj ve Spojených státech amerických a povzbudivý ekonomický trend v Číně zvyšují poptávku po německém exportu,“ napsal Klaus Wohlrabe, který má v institutu Ifo průzkumy na starosti. „Po slabém začátku roku je export ve druhém čtvrtletí znovu schopen růst.“

Německá vláda tento týden podle zdrojů agentury Reuters zvýší odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,4 procenta z 0,2 procenta předpovídaných v lednové prognóze. Ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck aktualizovaný výhled zveřejní dnes.

Německá centrální banka v pondělí uvedla, že německá ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí pravděpodobně vrátila k růstu, a to díky oživení průmyslové výroby. Německo by se tak vyhnulo takzvané technické recesi, která se definuje jako nejméně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 0,4 procenta proti předchozímu kvartálu, ve kterém o 0,5 procenta vzrostl. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února loňského roku. Následně se stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí.