Na nejmenším z Kanárských ostrovů je už víc migrantů než obyvatel

Na kanárské ostrovy už nemíří jen turisti kvůli koupání a přírodním krásám. Foto z Grand Canaria: Jan Brennenstuhl na Unsplash

Zatímco problém s nelegální imigrací si dlouhodobě spojujeme hlavně s Itálií, už pár let jsou pod velkým tlakem také Kanárské ostrovy. Upozornil na to web Frankfurter Alegemeine Zeintung.

Informace o tom, jak na relativně malých člunech přijíždějí třeba i dvě stovky lidí, se objevují už delší čas. Vlna ale neoslabuje, naopak a přicházejí nové rekordy. Minulou sobotu připlula dřevěná loď s 320 pasažéry, což je podle řady zdrojů dosavadní rekord. Oblíbeným cílem se stal nejmenší z Kanárských ostrovů El Hierro. Podle webu Frankfurter Allgemeine na něj v jediný den dorazilo k tisícovce nově příchozích. A na ostrově je teď už víc migrantů než obyvatel, jejichž počet činí 11 tisíc.

Kanárské ostrovy jsou pod tlakem migrantů již několik let, ale zdaleka se o tom nepíše tak, jako o situaci ve Středozemním moři. Podle některých komentátorů se zdá, jako by to vládu v Madridu netrápilo. Ostrovy jsou přitom velmi blízko afrických břehů, takže se jako brány do Evropy přímo nabízejí. Řada médií kritizuje podmínky, v nichž na nich imigranti v improvizovaných táborech zůstávají. Ani to je ale od cesty neodrazuje. Evropa mluví o nové, komplexnější imigrační politice, která má vést i silnějším deportacím těch, kteří nedostanou azyl.