Moore odhadla meziroční pokles fúzí a akvizic v 1. čtvrtletí až o 30 procent

Meziroční pokles počtu fúzí a akvizic o 20 až 30 % v 1. čtvrtletí letošního roku v tuzemsku ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 odhaduje ve své nejnovější analýze poradenská společnost Moore. Na změnu rozhodování investorů má podle firmy ze všech faktorů největší vliv extrémně rostoucí inflace, a to více než zdražování úvěrů.

Řada prodávajících podle analýzy v současnosti transakce důkladněji zvažuje, nebo je dokonce posouvá. U strategických investorů má tento přístup původ zejména v celkovém zdražování energie a dalších vstupů, jakož i v celkové nejistotě na trhu.

„Kvůli vysoké inflaci jsou zřejmé obavy, že získaná hotovost bude rychle ztrácet na hodnotě. To se týká zejména situace, kdy jsou součástí transakce i nemovitosti, jejichž tržní hodnota se vyvíjí ještě dramatičtěji než inflace,“ vysvětlil partner Moore CR Petr Kymlička. Nyní se podle něj dokončují transakce odsunuté z doby pandemie. Tato aktivita ale do konce prvního pololetí ustane, což povede k dalšímu oslabení transakčních aktivit ve druhé části roku 2022.

Roli ve zdrženlivosti ohledně fúzí a akvizic má i růst ceny peněz, což se ale týká zejména finančních investorů. V dubnu se spotřebitelské ceny v Česku meziročně zvýšily o 14,2 procenta. Šlo tak o desátý měsíc v řadě, ve kterém růst cen zrychlil. V návaznosti na to zvýšila ČNB dvoutýdenní repo sazbu o 0,75procentního bodu na 5,75 procenta, nejvyšší hodnotu od roku 1999.

„S ohledem na výši a očekávaný růst úrokových sazeb se transakce prodražují a investoři musí tento aspekt zohledňovat nejen v úvahách o struktuře financování, ale také v rámci investičního rozhodování, zda investici vůbec realizovat,“ upozornil partner Moore CR Václav Škapa.

Z pohledu investorů má současná situace také protichůdný aspekt, když se kvůli sílící inflaci obávají o své peníze uložené na bankovních účtech. Všechny tyto faktory budou mít v následujících měsících dopad na strukturu financování transakcí i související transakční aktivitu na českém trhu. „Změny vnímáme i u našich klientů, u nichž jsme od začátku roku zaznamenali až padesátiprocentní růst zájmu o akviziční poradenství,“ řekl Škapa.