MMR kvůli ubytování uprchlíků chystá zjednodušení stavebního řízení

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle svého šéfa Ivana Bartoše (Piráti) chystá kvůli uprchlické vlně dočasné zjednodušení stavebního řízení. Zároveň připravilo program dotací na opravu obecních a krajských bytů k ubytování Ukrajinců. Opatření jsou součástí vládní strategie pro řešení uprchlické vlny.

Česká republika musí být podle Bartoše připravena na situaci, kdy ubytovací kapacita pro uprchlíky z Ukrajiny nebude stačit a bude třeba dělat jisté rychlé stavební úpravy nebo v nejkritičtějším scénáři stavět modulární bydlení. „Jsme na toto připraveni, vzniká zákon o opatření v oblasti územního plánování a stavebního řádu v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny,“ řekl ministr.

MMR má zároveň podle Bartoše hotový program podpory na rekonstrukci a opravy bytů a nebytových prostor ve vlastnictví obcí a krajů. Je v něm připravena miliarda korun, detaily resort představí ve čtvrtek v poledne na tiskové konferenci. Bartoš minulý týden uvedl, že s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) předjednal, že stát by na tyto projekty přispěl 85 procenty, zbytek by uhradily samosprávy nebo kraje.

Dotační titul by se měl skládat ze dvou výzev. První se bude týkat rekonstrukce starších prostor, například ubytoven, nebo výstavby nových bytů. Druhá se bude vztahovat na takzvané modulární bydlení. Bartoš dříve také uvedl, že příspěvek by měl být uplatnitelný případně i zpětně, protože některé obce nebo kraje už začaly situaci řešit.

Takto vzniklé ubytovací prostory zůstanou podle Bartoše v majetku krajů a obcí a rozšíří tak jejich bytový fond. Prostory budou muset pro získání dotací splňovat standardy celoročního bydlení.