Míra inflace v USA v září klesla na 8,2 procenta

Míra inflace ve Spojených státech amerických v září opět klesla, snížila se o desetinu procentního bodu na 8,2 procenta. Ve své zprávě o tom informovalo americké ministerstvo práce. Zpomalení růstu spotřebitelských cen je ale mírnější, než se čekalo. Meziměsíčně ceny o 0,4 procenta vzrostly. Americká centrální banka (Fed) tak podle analytiků bude patrně dál zvyšovat úrokové sazby svižným tempem.

Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Takzvaná jádrová inflace, která nezohledňuje kolísavé ceny potravin a energie, výrazně stoupla. Meziměsíčně se zvýšila o 0,6 % a meziročně nejrychleji za posledních 40 let, o 6,6 procenta. Náklady na bydlení a další nezbytné potřeby zesílily tlak na domácnosti a vymazaly reálný růst mezd.

Většina obchodníků počítá s tím, že Fed začátkem listopadu zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Očekávají, že centrální banka nakonec do března příštího roku zvedne základní úrokovou sazbu do pásma 4,75 % až 5 procent. To je vyšší úroveň, než centrální bankéři naznačovali ještě před třemi týdny.

Americký dolar po zveřejnění statistiky výrazně posílil ke koši měn. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru k šesti hlavních světových měn, si včera krátce po 15:00 SELČ připisoval 0,3 % na 113,62 bodu.

Americká měna dál zpevňuje i vůči japonskému jenu, který po zveřejnění údajů o vývoji inflace v USA klesl vůči dolaru na další minimum za 24 let. Za své tak vzal efekt intervence na obranu jenu, k níž minulý měsíc přistoupila japonská centrální banka. Vzhledem ke švýcarskému franku dolar vystoupal nejvýše od května 2019.